Sezonluk çalışanların tazminat hakkı var mı?

Sezonluk çalışanlar, işten ayrılmaları halinde tazminat alabilir mi?

Turizmde sezonluk çalışanlar sezon sonunda ayrılırken kıdem tazminatı alabilir mi? Dört sezondur turizm sektöründe aynı yerde çalışan ve kendisine ‘hakkının olmadığı’ söylenen  bir okurunun sorusunu Ekrem Sarısu, Posta gazetesindeki köşesinde şöyle yanıtladı:

BELLİ ŞARTLARI VAR

“Sezon bittiğinde kıdem tazminatı alıp gitmek gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtelim. Sizin gibi sezonluk veya mevsimlik çalışanların kıdem tazminatı belli şartların varlığına bağlı. İşverenle işçi arasında mevsimlik bir işte, belirli süreli bir iş sözleşmesi düzenlenmiş ve izleyen yıllarda da işçi işe çağrılarak çalıştırılmışsa ‘zincirleme mevsimlik iş sözleşmesiyle çalıştırılma’ söz konusudur.

ÇALIŞILAN AYLAR TOPLANIR

Bu durumda belirli süreli iş sözleşmesi, 4857 sayılı kanunun 11’inci maddesi hükmünce belirsiz süreli iş sözleşmesi niteliği kazanır ve işveren takip eden çalışma döneminde mevsimlik işçiyi işe çağırmazsa, iş akdini feshetmiş sayılır.

Her yıl çalışma ayları toplanır ve her 12 aya son alınan aylık brüt ücret tutarında kıdem tazminatı hesaplanır (12 aydan az çalışması çıkanın kıdem tazminatı hakkı yoktur).

Turizm işinde yılda 6 ay çalıştığınızı varsayarsak; 4 yıl çalıştığınıza göre toplam 24 ay yani iki yıl fiili çalışmanız var. İşveren takip eden yılda sizi işe çağırmazsa iş akdinizi feshetmiş sayılacağından, son aldığınız brüt ücretin iki katı tutarında kıdem tazminatı ödemek zorunda.

Sonuç olarak sezon sonunda kıdem tazminatı alamazsınız."

Kıdem ve ihbar tazminatı nedir, nasıl hesaplanır?Milyonlarca çalışanın haklarından en önemlisi tazminattır. Kdem ve ihbar olmak üzere iki tür tazminat var. Kıdem ve ihbar tazminatı nedir? Nasıl hesaplanır? Tüm detaylar haberimizde...

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800