Pazartesi sendromundan kurtaracak en iyi reçete!

Eğer siz de ‘pazartesi sendromu’ndan muzdaripseniz, haftaya iyi bir uyku, egzersiz ve mutluluk veren birkaç değişiklikle başlamalısınız.

Güncelleme:

PAZARDAN HİSSEDİLMEYE BAŞLAR

Haftanın ilk çalışma günü ruhsal ve fizyolojik sağlığı etkileyen kaygı hali; pazartesi sendromu olarak adlandırılmakta. Genellikle pazar gününden itibaren hissedilmeye başlanan bu hal, stres seviyenizin artmasına, uyku sorunlarının yaşanmasına, huysuzluğa, depresyona ve içki/madde kullanma riskine neden olabilir. Çalışma hayatınızı bozan pazartesi sendromundan kurtulmak ise mükün. İşte size pazartesi sendromunu nasıl yenebileceğinize dair birkaç ipucu...

DİNLENMELİ ALKOL AZALTILMALI

Dinlenme ve aktiviteler arasında bir denge kurulmalıdır. Hafta sonunun her dakikası aktivitelerle doldurulmaya çalışılmamalıdır. Çünkü bu durum tükenmişliğe ve bitkinliğe neden olabilir. Kişi dinlenmek, uyumak ve rahatlamak için yeterli zamanı kendine ayırmalıdır.

Alkol tüketimi kısıtlanmalıdır. Yoğun alkol tüketimi kişinin kendine gelememesine ve kendini normale kıyasla daha sıkıntılı hissetmesine neden olmaktadır. Bu da Pazartesi sendromunun ortaya çıkma riskini arttırmaktadır.

UYKU DÜZENİ ÖNEMLİ

Kişinin uyku düzenini sağlaması pazartesi sendromuna yakalanma riskini azaltmaktadır. Sağlıklı uyku, kişinin enerjisini ve ruh halini dengelemede görev alan biyolojik saatin düzenlenmesi için gereklidir. Kişi tatil günlerinde uyku saatlerini esnetmemeli ve daima uyku düzenine sadık kalmalıdır.

Tatil günlerinde kişinin dijital detoks yapması tavsiye edilmektedir. Kişinin gün boyu telefonundan ve bilgisayarından uzaklaşması zihnen dinlenmesini ve çalışma haftasına daha dinç şekilde başlamasını sağlayacaktır.

EGZERSİZİ UNUTMAYIN

Düzenli egzersiz yapmak kişinin ruh halini yükselten hormonlardan biri olan endorfin hormonunun üretilmesine neden olmaktadır. Egzersiz doğal stres gidericidir ve bu nedenle kişinin düzenli olarak egzersiz yapması önerilmektedir.

RAHATLATICI ETKİNLİKLER

Pazar günlerinde rahatlatıcı etkinlikler yapılabilir. Eğlenceli şeyler yapmanın pazartesi sendromunu engellediği düşünülmektedir. Arkadaşlarla film izlemek, mangala gitmek, konsere ya da müzeye gitmek, yürüyüş yapmak, kitap okumak ve masaj yaptırmak tavsiye edilen rahatlatıcı etkinlikler arasında yer almaktadır.

PLANLI VE DÜZENLİ OLMAK

Kişi çalışmalarını günlük tutarak kayıt altına alabilir. Bu sayede mesai saatleri içerisinde yaptıklarını daha rahat şekilde gözlemleyerek kendiyle gurur duyabilir ve motive olabilir.

Planlı ve düzenli çalışmak, hem işlerin bir güne yığılmasını engeller hem de özellikle sosyal hayattaki sorumlulukların (alışveriş, ütü, ev temizliği vb.) hafta sonuna yığılmasını engeller. Bu nedenle hafta başında bir yapılacaklar listesi oluşturmak ve sorumlulukları günlere dağıtmak kişinin Pazartesi sendromuna yakalanma riskini azaltacaktır.

GÜNLÜK TUTMAK

Hissedilen kaygı ve endişe kişinin tüm hayatını etkileyecek durumda ise kişinin bir bilişsel davranış terapisti ile çalışması ve düzenli terapi alması tavsiye edilmektedir. Bunun dışında rahatlamak için podcastler dinlemek, kitap okumak ve günlük tutmak da uzmanlar tarafından sıkça tavsiye edilmektedir.

Çalışma şartları çok bunaltıcı ise iş-yaşam dengesi hakkında işveren ile görüşülmelidir. Çalışma şartlarını düzenlemek Pazartesi sendromu semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilmektedir.

Paranın zamanı nedir?Paranın zamanı nedir?Hesabınızdaki paranın fırsat maliyeti hakkında fikir sahibi misiniz? Paranızı yatırıma dönüştürmeden önce paranızın zaman değerini hesapladınız mı?

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800