Rusya, Türkiye'de kurulacak gaz merkezi için tarihi açıkladı

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Türkiye'de bir gaz merkezi kurulması projesinin yol haritasının yakın zamanda onaylanacağını açıkladı. Novak, projenin 2024 yılında hayata geçirileceğini belirtti.

Ekonomim'e yapılan açıklamada, Novak'ın Rossiya 24 televizyonuna verdiği mülakatta enerji sektöründeki gelişmelere dair değerlendirmelerde bulunduğu bildirildi. Novak, Türkiye'de doğalgaz merkezi kurulması projesinin yol haritasının kısa süre içinde onaylanacağını belirterek, "Projenin 2024'te hayata geçeceğini umuyoruz" dedi.

Novak, Avrupa'da enerji sektörünü etkileyen bazı gelişmelerin olduğuna dikkat çekti. "Avrupa'da doğalgaz tüketimi 2021'den bu yana 100 milyar metreküpten fazla azaldı. Tüketimin 2021'de 609 milyar metreküpten, bu yıl ise 490 milyar metreküpe gerilemesi bekleniyor" diye konuştu.

Rusya, Türkiye'de kurulacak gaz merkezi için tarihi açıkladı resim: 0

Ayrıca, Rus enerji sektörünün istikrarlı bir şekilde çalıştığını ve bütçeye katkı sağladığını belirten Novak, "Rusya Maliye Bakanlığı tahminlerine göre petrol ve doğalgaz gelirleri bu yıl yaklaşık 9 trilyon ruble (yaklaşık 98 milyar dolar) seviyesinde gerçekleşecek ve bu da 2021 seviyesine yakın" dedi. Küresel petrol fiyatlarının bu yıl büyük oranda istikrarlı bir seyir izlediğini söyleyen Novak, Brent petrolün varil fiyatının gelecek yıl 80 ila 85 dolar arasında seyredebileceğini öngördü.

Türkiye'de planlanan doğalgaz merkezi projesine ilişkin olarak da Novak, şu bilgileri paylaştı: "Ortaklarımızla uygun bir yol haritasının hazırlanması konusunda anlaştık ve bu da yakın zamanda onaylanacak. Söz konusu yol haritası çerçevesinde projenin uygulanmasına başlayacağız. Türk ortaklarımız deneyimlerimizi öğrenmek için yakında St. Petersburg'u ziyaret edecekler ve bunun, Türkiye'de bir elektronik platform ve merkez kurmak için yararlı olacağından eminim. Projenin 2024'te hayata geçmeye başlamasını umuyoruz."

Novak, ayrıca ABD'nin yaptırım listesine alınan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) projesi Arktik LNG 2'ye ilişkin olarak da projenin sevkiyatının 2024'ün ilk çeyreğinde başlayacağını bildirdi.

Etiketler Rusya doğal gaz
Yorumlar
Kalan Karakter 800