POS cihazlarına sıkı denetim! Ağır cezalar uygulanacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi gelirlerini artırmak amacıyla yürütülen çabaların kapsamına POS cihazlarındaki işlemleri de dahil etti. Birçok işletmenin yüzde 10 KDV tahsil etmesine rağmen yalnızca yüzde 1'ini beyan ettiği tespit edildi ve bu işletmelere ağır cezaların uygulanacağı açıklandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi gelirlerini artırmak amacıyla yürütülen çabalar kapsamında POS cihazlarındaki işlemleri de göz önüne aldı. Bazı işletmelerin yaptıkları yüzde 10 KDV tahsilatına karşın sadece yüzde 1'ini beyan ettikleri ortaya çıktı. Bu tespit üzerine ilgili işletmelere ciddi cezaların uygulanacağı duyuruldu.

Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomi ile mücadele çerçevesinde POS cihazlarıyla ilgili usulsüzlükleri de incelemeye aldı. Özellikle Katma Değer Vergisi (KDV) genel oranlarında yapılan değişikliklerin ardından, bazı işletmelerin tahsil ettikleri KDV ile beyan ettikleri KDV arasında tutarsızlık tespit edildi. Bu işletmelerin yüzde 10 olarak tahsil ettikleri KDV'yi yüzde 1 olarak beyan ederek haksız kazanç elde ettikleri belirtildi.

Maliye Bakanı Şimşek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, haziran ayına kadar tüm işletmelerde kullanılacak akıllı POS cihazlarının devreye alınacağını ve örnek olarak şu durumu paylaştı: "Hazirandan itibaren yeni nesil bir POS makinesi devreye girecek. Örneğin, bir şehirdeki yoğun bir restoran gün boyunca KDV'si yüzde 1 olan fişler kesmişse, bu makine tarafından bize bildirilecek."

Kayıt dışı POS cihazları tespit edildi

Maliye Bakanlığı, uzun bir süredir POS cihazlarının usulsüz kullanımından kaynaklanan vergi kayıplarını izliyor. Yapılan denetimlerde birçok kayıt dışı POS cihazının tespit edildiği ve bazı işletmelerin birden fazla POS cihazını kullanmasına rağmen sadece birini yazarkasaya bağlayarak diğer cihazlardan kaynaklanan satışlara fatura düzenlemediği belirlendi.

Ayrıca, e-ticaret siteleri üzerinden yapılan yemek satışlarında küçük işletmelerin fatura düzenlemediği ve POS cihazları üzerinden gerçekleştirilen işlemlerde de fatura düzenlemeyen işletmelerin tespit edildiği bildirildi. Maliye Bakanlığı, Türkiye Bankalar Birliği'nin POS cihazı listesi ile mükelleflerin elindeki POS cihazlarının listelerini karşılaştırmaya başladı. 

Vergi cezası 

Gelir İdaresi Başkanlığı daha önce yaptığı açıklamada, POS makinelerinin usulsüz kullanımına dikkat çekildi ve mükellefleri uyardı. Bankaların, vergi kimlik numarası bazında verdikleri POS cihazı bilgilerini düzenli olarak takip etmeye başlayan başkanlık, usulsüz kullanım tespit edilen mükelleflere yönelik denetimleri daha sık yapma kararı aldı. 

Yapılan vergi incelemelerinde, mükelleflerin kredi kartı ile satış yaptıkları halde KDV beyannamelerinde ilgili alanları eksik doldurdukları ve bazı durumlarda kredi kartlarının mal ve hizmet alışverişi dışında kullanıldığı tespit edildi. Bu durum, bankaların sözleşmeye aykırı olarak POS cihazlarını kullanmanın vergi cezasını gerektirdiği ifade edildi.

Etiketler pos cihazı vergi
Yorumlar
Kalan Karakter 800