Petrolün tam göbeğinde Türkiye’de neden petrol çıkmıyor? Petrole bu kadar yakın ama uzak olmak...

Komşularımız petrol zenginliğini sonuna kadar yaşarken Türkiye’de neden petrol çıkmıyor. İşte yanıtı…

Güncelleme:

Komşu ülkelerimizin neredeyse tamamında petrol çıkarken Türkiye’de neden petrol çıkmıyor. Sebebini öğrenince çok şaşıracaksınız. Adeta çölde kutup ayısına denk gelmek gibi bir şey…

3 tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, bu coğrafi yönünün avantajını sürekli olarak kullanıyor. Ancak bu konumu onun Ortadoğu’nun en büyük gelir kaynağından mahrum kalmasını mı sağlıyor? Özellikle son yıllarda artan eğilim ile karşımıza çıkan yenilenebilir enerji ile yeri değiştirilmeye çalışılsa dahi petrolün yerini maalesef halen hiçbir şey tutmuyor. Peki, Türkiye’de komşulara nispeten neden daha az petrol çıkartılıyor?

Enerji harcamaları ülkelerin belini kırıyor!

Kendisi enerji üretemeyen, petrol çıkartamayan ülkeler özellikle son zamanlarda enerji harcaması için büyük ödemeler yapıyorlar. Hatta ülkelerin en büyük giderlerinin enerji olduğunu söyleyebiliriz. İşte bu noktada petrolde tüm ülkeler için önemli bir enerji kaynağı. Peki, ülkemizde neden petrol çok az çıkıyor?

İlk ve en büyük dikkat çeken neden ülkemizdeki jeolojik farklılıklar. Güneydoğu sınırında az da olsa petrol çıkartılırken bu durum batıya doğru geldiğimizde giderek azalıyor. Üstelik var olan ve bilinen petrolün ise çıkartma maliyetleri çok fazla. Yani attığınız taş ürküttüğünüz kuşa değmiyor.

Özellikle jeolojik olarak baktığımızda doğu bölgelerinin dağlık olmasının nedeni plakaların çarpışması. İşte yeryüzünde görülen bu çarpışmalar bazı petrol yataklarının sağlam kalmasını sağlarken bazılarının ise yok olmasını sağlamış durumda. Bilin bakalım hangi ülkenin petrol kaynakları daha çok yok olmuş?

Etiketler Türkiye petrol
Yorumlar
Kalan Karakter 800