Pazar araştırması nasıl yapılır?

Eğer ticari bir faaliyet yürütüyor ve yeni bir ürün için yatırım planlaması yapıyorsanız, önceliğiniz mutlaka pazar araştırması yapmak olmalı. Çünkü pazar araştırması, hem hedef kitlenizi hem de rakiplerinizi tanımak adına önemli veriler elde etmenizi sağlayacak.

 Pazar araştırmasında temel hedef; firmaların ya da markaların kendi işlerini nasıl geliştireceklerine ya da kuracaklarına yönelik niceliksel ve niteliksel verilere ulaşabilmesidir. Bu veriler sayesinde işletme kurulum ve yönetim süreçleri daha sistematik ve profesyonel bir şekilde yürütülebilir. Yeni bir iş kurmak ya da var olan işini geliştirmek isteyen kişi ve işletmelerin yapması gereken çalışmalardan biri olan pazar araştırması markaların birçok avantajdan yararlanmasına yardımcı olmaktadır.

 PAZAR ARAŞTIRMASININ AVANTAJLARI

 Pazar araştırması marka ya da işletmelerin karar vermelerini kolaylaştırır; hata yapma olasılığı düşürür, muğlak olan veri ve bilgilere yanıt bulunmasını sağlar. Pazar araştırması sayesinde marka ve firmalar, farklı teknikler ile doğru sonuca ulaşır ve doğru kararlar alabilir.  Pazar araştırması hedef kitlelerinin tanımasına yardımcı olur,  rakiplerin daha kolay tanınmasını sağlar.

PAZAR ARAŞTIRMASI DESTEĞİ

Sektör araştırması yapmak pazar araştırmasının bir adımıdır. Genellikle bu noktada firmalar sektörel bazlı gelişmeleri ve istatistikleri takip etmektedir.

Başarılı bir pazar araştırması yapmak istiyorsanız markanızın ürün ve hizmetleri ile ilgilenecek bir hedef kitleyi de belirlemeniz gerekir. Hedef kitle seçimi yaparken geniş bir hedef kitle seçimi yapabileceğiniz gibi bu noktada niş kitlelere de yönelebileceğinizi unutmamanız önemlidir.

Özellikle e-ticaret sektöründe hedef kitle seçimi yapacak olan kişi ve işletmeler ilk olarak niş bir kitle seçimi yapmakta ve ardından hedef kitlelerini genişletmeyi amaçlamaktadır. Böylece doğru stratejiler ile doğru kitlelere ulaşmak daha kolaylaşmaktadır. Hedef kitlenize nasıl ulaşacağınızı belirlemek için önem vermeniz gereken bir diğer unsurda hedef kitleyi daraltmak olmalıdır.

 RAKİPLERİNİZİ İNCELEYİN

 Pazar araştırmasının en önemli noktalarından bir diğeri de rakip analizidir. Genellikle her firmanın aynı sektörde faaliyet gösterdiği ya da göstereceği birçok rakip bulunmaktadır. Rakiplerin iyi bir şekilde belirlenmesi ve analiz edilmesi de markaların kendi stratejilerini geliştirmelerini sağlamaktadır. Her firmanın ilk olarak rakiplerini belirlemesi ve ardından rakiplerinin neyi nasıl yaptıklarını kontrol etmesi gerekmektedir. Bunun sonrasında ise markalar ilgili pazarda nasıl konumlanacaklarına karar vermek için rakiplerinin güçlü ve zayıf yönlerini belirlemeli ve bu doğrultuda da stratejilerini geliştirmelidir.

STRATEJİNİZİ GELİŞTİRİN

Önem vermeniz gereken bir diğer nokta da strateji geliştirme olmalıdır. Çünkü farklı pazarlarına açılmak için ne kadar doğru ve sağlam bir strateji geliştirirseniz o kadar kolay rekabete edebilirsiniz.

 

Neden sürekli harcama yaparız? Neden sürekli harcama yaparız? Alışveriş yapmanın bu kadar çok yolu varken (çevrimiçi, telefonlarımızda ve mağazada), bütçeyi aşan hatalar yapmaktan nasıl kaçınabiliriz? Merak etmeyin, para harcamayı nasıl durduracağınız konusunda size rehberlik edeceğiz, böylece paranızı doğru bir şekilde yönetebileceksiniz.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800