Neden sürekli harcama yaparız? Nasıl durdurabiliriz?

Alışveriş yapmanın bu kadar çok yolu varken (çevrimiçi, telefonlarımızda ve mağazada), bütçeyi aşan hatalar yapmaktan nasıl kaçınabiliriz? Merak etmeyin, para harcamayı nasıl durduracağınız konusunda size rehberlik edeceğiz, böylece paranızı doğru bir şekilde yönetebileceksiniz.

Güncelleme:

Nerede ve nasıl alışveriş yaparsak yapalım, rastgele ürünlere para harcama isteğimiz bizi sürekli takip eder.

Alışveriş yapmanın bu kadar çok yolu varken (çevrimiçi, telefonlarımızda ve mağazada), bütçeyi aşan hatalar yapmaktan nasıl kaçınabiliriz? Merak etmeyin, para harcamayı nasıl durduracağınız konusunda size rehberlik edeceğiz, böylece paranızı doğru bir şekilde yönetebileceksiniz.

FAZLA HARCAMANIN NEDENLERİ

İnsanlar pek çok nedenden ötürü para harcar ve eğer kendimize karşı biraz dürüst olursak, bu nedenlerin çoğu o anda nasıl hissettiğimizle alakalı olabilir. Çoğu zaman, aşırı harcamalarımızı şunlara bağlarız;

SOSYAL MEDYA ETKİSİ

Cumartesi sabahı ve farkına varmadan, arkadaşlarınızın neler yaptığını öğrenmek için sosyal medya akışınızda geziniyorsunuz. Ve yeni bir reklam gördünüz ve reklam o ürüne ihtiyacınız olduğu konusunda sizi ikna etti. Kendinizi onu alırken buldunuz.

Dürüstseniz, muhtemelen bunu resmetmek için çok düşünmenize gerek kalmaz. Kabul edelim, hepimiz sahip olmadığımız şeyleri istiyoruz. Ve dürtülerimizi kontrol edemiyoruz.

Bu aralar da sosyal medya  bu isteğimizi biraz daha fazlalaştırıyor. Bütün bunlar sadece bütçenizi tüketip, gelecekteki finansal hedeflerinizden uzaklaşmanızı sağlıyor.

HARCAMALARI TAKİP ETMEMEK

Gelirinizin ne kadar büyük (veya küçük) olduğu önemli değil. Harcamalarınızı takip etmiyorsanız, paranızın kontrolü asla sizde olmaz. Aslında paranız size sahip olmuştur bile!

Zor kazandığınız paranın her ay nereye gittiğini merak ediyorsanız, bütçenizi izlemeye başlamanın zamanı geldi! Eğer para konusunda iyi alışkanlıklar kazanmak istiyorsanız, Moneye bunun için harika bir uygulama.

FARKINDALIK EKSİKLİĞİ

Para ile ilgili kararlar almak ve uygulamak istiyorsanız öz farkındalık oluşturmalısınız. Kendinizi öğrenmeye açmazsanız ve para eğilimlerinizin farkında olmazsanız, (biz bunlara harcama diyoruz) alışkanlıklarınızı değiştiremezsiniz.

Neyin cazibesine kapılacağınızı ve neye karşı korunacağınızı bilecek kadar kendinizi iyi tanımanız gerekir. Harcama dürtünüz mü fazla yoksa birikim dürtünüz mü, finansal hedefleriniz için adımlar atan özgür bir ruh musunuz, yoksa değil misiniz, geleceğinizi düşünüyor musunuz? Veya statüye değer veriyor musunuz?  Kötü alışkanlıklarınızın bir listesini çıkarın ve farkındalığınızı arttırın.

KREDİ KARTI SEVGİSİ

Fark etmediyseniz ister kredi kartı ister banka kartı olsun, ödeme yaparken daha fazla harcadığınızı fark edebilirsiniz. Bir düşünün: Kartla alışveriş yaparken daha fazla harcamak kolay, çünkü parayı fiziksel olarak önünüzde görmezsiniz.

Ama nakit harcadığınızda bunu bilirsiniz. Birkaç dakika önce paran vardı ve şimdi yok. Yani, bir dahaki sefere bir satın alma yaptığınızda, nakit olarak ödeyin ve tam olarak ne demek istediğimizi göreceksiniz.

Bu harcama alışkanlıklarınızı biraz planlama, öz farkındalık ve uzun vadeli düşünmeyle aşabilirsiniz.

Yorumlar
Kalan Karakter 800