Otomobil almadan önce dikkat etmeniz gerekenler

Yeni bir araç için almadan önce yapmanız gereken en iyi şey hazırlıklı olmaktır. İşte bir aracınızı satın alırken dikkat etmeniz gerekenler…

1 6 BÜTÇENİZİ İYİ PLANLAYIN

Kredi çekmeden önce peşinatınız hazır mı? Taşıt kredisi alacaksanız masraf dahil faiz oranını öğrenin. Kredi ödemeleriniz aylık gelirinizin dörtte birini geçmesin ki huzurunuz kaçmasın.

2 6 AMAÇ-İHTİYAÇ ANALİZİ YAPIN

Araba benim için istek mi, ihtiyaç mı?

Neden bir arabaya ihtiyaç duyuyorum?

Almak istediğim modelde ne gibi özellikler istiyorum? (Güvenlik, konfor…)

Ne amaçla kullanacağım? İşe gitmek için mi, gezmek için mi?

Yılda kaç kilometre yol yapacağım?

3 6 GERÇEK MALİYETİ HESAPLAYIN

Kaç paralık araba alabileceğinizi hesapladınız. Ancak iş arabayı almakla bitmiyor, sıra arabanın size gerçek maliyetine geldi. İstediğiniz arabaya göre yıllık takribi hesabını şu şekilde yapabilirsiniz:

 Trafik sigortası ...……........………….
Kasko Sigortası ……........................
Motorlu Taşıt Vergisi ...……………....
Alacağınız araç kilometre başına kaç litre yakıt tüketiyor? …………….
Yıllık yakıt masrafı …………….........
Otoyol, köprü geçiş ücreti ..………....
Otopark masrafı …………….............
Yıkama harcamaları ……..................
Bakım, yedek parça .........................
Lastik ve diğer aksesuarlar ...……….

Toplam yıllık rakamı 12’ye bölün, üzerine kullandıysanız taşıt kredisinin ödemesini koyun. Böylece araba için aylık giderinizi görün. Sigortası primlerinin genellikle bir aracın değeriyle birlikte arttığını unutmayın. Lüks veya performans modelleri genellikle standart muadillerinden çok daha pahalıya mal olabilen üst düzey yedek parçalar gerektirecektir.

4 6 İHTİYAÇLARI İYİ BELİRLEMEK

Hangi aracı seçeceğinize karar vermeden önce ihtiyaçlarınızı doğru belirlemelisiniz. Aracın iç hacmi geniş mi olmalı? Araç seçiminde temel kriteriniz nedir, konfor mu yoksa az yakıt tüketmesini mi? Araç maliyetinin bütçenize uygun olması mı, yoksa sahip olduğu donanım mı?

5 6 ARAÇ HAKKINDA BİLGİ SAHİBİ OLMAK

Araçların özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak ve yakından tanımak önemlidir. Seçtiğiniz aracın beklentilerinizi karşılayıp karşılamayacağının yanı sıra kullanım sırasında nelere dikkat etmeniz gerektiğini konularında fikir sahibi olmanızı sağlar.

Satın alınacak aracın avantajlı ve dezavantajlı özelliklerini, araç paketleri karşılaştırmalarını ve daha pek çok ayrıntıyı öğrenerek araç hakkında fikir edinmeniz mümkün.

6 6 YAKIT TÜRÜNDE KARAR VERMEK

Araç satın alırken dikkat edilmesi gereken başlıklardan biri de yakıt türüdür. Yakıt türü hakkında yeterli bilgiye sahip olmak, aracın size ve bütçenize uygun olup olmayacağı konusunda da fikir edinmenizi sağlar.

Dizel, benzinli veya LPG’li araçların yanı sıra elektrikli otomobillerin yakıt özelliklerini inceleyin. Dizel araçlar, benzinliye göre daha fazla yakıt tasarrufu sunarken benzinli otomobiller diğer yakıt türleri ile çalışan araçlara göre çok daha güçlü bir sürüş performansı sunar.

Etiketler sıfır otomobil
Yorumlar
Kalan Karakter 800