Öğrenciler parasızlıktan öğün atlıyor! İşte şaşırtıcı raporun sonuçları...

Türkiye'deki ekonomik koşullar, öğrencilerin beslenme durumunu da etkiliyor. Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) raporuna göre, Türkiye'de her beş çocuktan biri, maddi sıkıntılar nedeniyle haftada en az bir kez yemek yeme imkanına sahip değil.

Güncelleme:

Ülke genelinde, yiyecek paralarının olmaması sebebiyle haftada en az bir kez yemek yiyemeyen öğrenci oranı en yüksek seviyede.

PISA raporundaki verilere göre, Türkiye'den katılan 15 yaşındaki öğrencilerin yüzde 10,8'i haftada bir kez, yüzde 4,8'i haftada iki veya üç kez, yüzde 1,8'i haftada dört veya beş kez, ve yüzde 1,9'u ise her gün maddi imkansızlık nedeniyle yemek yiyemediklerini ifade etti.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2022'de başlattığı "bir öğün ücretsiz okul yemeği" uygulaması, Kahramanmaraş'taki depremler sonrasında afet bölgesi dışındaki illerde kalktı. Bu durum, öğrencilerin beslenme sorunlarına çözüm arayışında yaşanan zorlukları daha da artırdı.

Türkiye ilk sırada

Türkiye, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında yapılan karşılaştırmalara göre, yiyecek paraları olmaması sebebiyle son 30 günde haftada en az bir kez yemek yiyemeyen öğrenci oranında yüzde 19,2 ile en yüksek orana sahip ülke konumunda.

Parasızlık nedeniyle okulda yemek yiyemeyen öğrencilerin PISA 2022 ortalama puanları da diğer öğrencilere göre geride kaldığını gösteriyor. Son 30 günde yemek sorunu yaşamayan öğrencilerin ortalama matematik puanı 461 iken, bu sorunu haftada bir kez yaşamış olanların ortalama puanı 42.

Etiketler Öğrenci
Yorumlar
Kalan Karakter 800