Milyarderler 2'ye katladı

Oxfam Konfederasyonu’nun Survival of the Richest (En Zenginlerin Yaşam Mücadelesi) raporuna göre son on yılda milyarderlerin sayısı ve serveti ikiye katlandı. Zenginler en çok gıda ve enerjiden kazandı.

1 3 SURVİVAL OF THE RİCHEST

Survival of the Richest raporu bugün Davos’ta gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu ile aynı zamanda yayımlandı. Rapor, dünyanın en zengin yüzde 1’inin 2020’den bu yana üretilen 42 trilyon dolarlık yeni servetin neredeyse üçte ikisine sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bu tutar, dünya nüfusunun geri kalan yüzde 99’unun sahip olduğu meblağın neredeyse iki katına tekabül ediyor.

2 3 YARISINA SAHİP OLDULAR

Milyarderler son dönemde servetlerinin muazzam bir şekilde arttığına tanık oldular. 2020 yılından bugüne süregiden geçim krizi ve pandemi süresince dünyanın en zengin yüzde 1’i üretilen tüm yeni servetin 26 trilyonunu (yüzde 63) ele geçirirken, 16 trilyon dolar (yüzde 37) dünyanın geri kalanının tamamına dağıldı.

3 3 GIDA VE ENERJİDEN KAZANDILAR

Rapora göre 95 gıda ve enerji şirketi 2022 yılında kârlarını iki katından fazla artırdı ve bu kârın 257 milyar doları (yüzde 84) zengin hissedarlara ödendi. Şirketlerin elde ettikleri aşırı kâr Avustralya, ABD ve Birleşik Krallık’ta yükselen enflasyonun en azından yarısından sorumlu. Türkiye’de ise en zengin 13 milyarderin serveti, nüfusun yarısının toplam servetinden daha fazla (38,9 milyar dolara karşılık 38,5 milyar dolar). Türkiye’deki en zengin yüzde 1’in serveti, en alttaki yüzde 90’ın servetinin 1,4 katı.

Rapor, en zenginlerden alınan vergilerin eskiden çok daha yüksek olduğunu gösteriyor. Geçtiğimiz 40 yıl içinde Afrika, Asya, Avrupa ve Kuzey ve Güney Amerika’daki hükümetler zenginlerden alınan gelir vergisi oranlarını düşürdüler. Bunu yaparken aynı zamanda orantısız bir şekilde ürünler ve hizmetlerden alınan vergiyi arttırdılar. Bu durum faturanın en yoksul insanlara kesilmesine yol açmakla kalmadı, aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitsizliğini de arttırdı.

Etiketler Milyarder
Yorumlar
Kalan Karakter 800