Merkez Bankası Kur Korumalı Mevduat Hesabı için faiz kararını açıkladı! Artık faizler...

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat hesapları için kararını açıkladı. Artık bu hesaplardaki asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı.

Güncelleme:

TCMB, daha önce politika faizinden 300 baz puan yüksek olan faizleri önce politika faizine eşitledi, ardından da tamamen zorunluluğu kaldırdı. Artık KKM hesaplarında asgari faiz zorunluluğu olmayacak.

Eskiden politika faizi ile eşit olan faizler şuan itibari ile kaldırıldı. %30 civarında bulunan politika faizi ile aynı olan KKM hesaplarında artık asgari faiz oranı hesap edilemeyecek. Bu durumda KKM hesaplarına daha düşük faiz uygulamasının önü de açılmış oldu.

Merkez Bankası Kur Korumalı Mevduat Hesabı için faiz kararını açıkladı! Artık faizler... resim: 0

Ekonomide yeni dönem

Eski ekonomi yönetiminde düşük faiz uygulaması artık yerini yüksek faize bıraktı. Burada KKM ile dolar kurunu bastırmayı amaçlayan bir anlayıştan daha farklı olarak faiz yükselten bir anlayışa geçildi. Daha gerçekçi bir ekonomi modeli üzerine düşünen hükümet, faizlerin artırılması ile birlikte dolar kurunda baskınlığı ele almak istedi.

KKM hesaplarının ülke ekonomisi üzerinde fazla yük oluşturduğunu düşünen hükümet, bu hesapların artık sonlanması için yavaş yavaş adım atmaya başladı. Bu adımlardan bir tanesi de asgari faiz zorunluluğunu kaldırmak olarak görülebilir. Önceki uygulamalarda bankalar üst sınırı belirlemekte özgür iken alt tarafta ise bir zorunluluk bulunuyordu. Merkez bankası yeni adımı ile birlikte bu zorunluluğu kaldırdı.

Yorumlar
Kalan Karakter 800