Memur ve emeklinin gözü enflasyon rakamlarında

Milyonlarca kamu çalışanı ve emekli, 2024 yılında beklenen maaş artışını merakla bekliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün saat 10.00'da Aralık ayı enflasyon verilerini paylaşacak. Bu verilerle birlikte, memur ve emeklilerin maaşlarına yapılacak zam oranı da netleşecek.

Güncelleme:

Kasım ayında tüketici fiyatları aylık yüzde 3,28 artarken, Temmuz-Kasım döneminde ise yüzde 33,66 yükseldi. TÜİK'e göre, Aralık ayında enflasyonun aylık yüzde 3,19, yıllık ise yüzde 65,19 olması bekleniyor. Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65 olarak açıklamıştı.

Enflasyon rakamlarına göre maaşlara yapılacak yüzde 6'lık zam oranı aşıldı ve gözler enflasyon farkına çevrildi. Memur ve memur emeklileri, 2024'ün ilk altı ayı için belirlenen yüzde 15'e ek olarak enflasyon farkı oranında zam alacak.

Beklentilere göre enflasyonun karşılanmasıyla memur maaşlarının yüzde 50 civarında artması öngörülüyor. Memurlar, sözleşmeli personel ve memur emeklileri, zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Ocak'ta alacaklar.

Memur ve emeklinin gözü enflasyon rakamlarında resim: 0

Aralık ayı enflasyon tahmini nasıl? 

Bu verilere göre en düşük memur maaşı 33 bin TL'ye yaklaşırken, en düşük memur emekli aylığı 13 bin TL civarında olacak. AA Finans'ın 10 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre, Aralık ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,19 oldu.

Ekonomistlere göre, Aralık ayı enflasyonunun yıllık bazda yüzde 65,19'a çıkması bekleniyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, maaşlarını yılın son altı aylık enflasyon oranında artırarak alacaklar. TÜFE'nin Aralık ayında yüzde 3 civarında gelmesi durumunda, emekli maaşlarına yaklaşık yüzde 38'lik bir zam yapılacak ve en düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL'den 10 bin 350 TL'ye yükselecek.

Etiketler emekli Memur
Yorumlar
Kalan Karakter 800