Kripto paranın dahi çocuğu bir günde 14.6 milyar dolar kaybetti

'Kriptonun dahi çocuğu' olarak lanse edilen 30 yaşındaki Bankman-Fried'ın serveti 1 milyar doların altına geriledi ve 'milyarder' unvanını kaybetmiş oldu. Güven kaybı sebebiyle kripto paraların toplam piyasa değeri 1 günde 126 milyar dolar eridi.

Dün kripto para piyasasında tarihi bir akşam yaşanırken piyasalarda milyarlarca dolarlık kayıp yaşandı. Akşamüstü kripto para borsası Binance'in CEO'su Changpeng Zhao (CZ) en büyük rakipleri arasında olan FTX'i satın almak üzere niyet mektubu imzaladıklarını açıkladı.

CZ, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada "Bu akşamüstü FTX bizden yardım istedi. Önemli bir likidite darlığı var. Kullanıcıları korumak için FTX.com'un tamamını satın almak üzere bağlayıcı olmayan niyet mektubu imzaladık" ifadelerini kullandı.

Haber Türk'ten Selim Karahan'ın haberine göre, Binance 'öncü risk yönetimi' kapsamında FTX'in yerel kripto parası FTT'deki tüm pozisyonlarını kapattığını açıklamıştı. Binance daha önce de FTX'in ortakları arasında yer alıyordu. Ancak 2021'de bu ortaklıktan ayrıldı ve hisseleri karşılığında yaklaşık 2.1 milyar dolarlık bir ödeme aldı. FTX tarafından ödemelerin bir kısmı FTT ile yapıldı. Binance yaklaşık 580 milyon dolarlık bu FTT'leri geçtiğimiz günlerde sattı.

Binance'in tüm FTT pozisyonunu kapatması FTX etrafında dolanan 'iflas' ve 'likidite sıkışıklığı' dedikodularının şiddetlenmesine yol açtı. Kullanıcılar FTX hesaplarından çekim yapmak için platforma hücum ederken çekimlerde sorun yaşanmaya başladı. Bunun üzerine dünkü satın alma gerçekleşti ve Binance FTX ile kullanıcılarını 'kurtarmış' oldu.

Olumsuz durumlarda ekibinizi nasıl desteklersiniz? Olumsuz durumlarda ekibinizi nasıl desteklersiniz? İşte size ve ekibinize durumlar iç açıcı görünmediği zamanlarda kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilecek dört yaklaşım.

 

Binance CEO'su CZ aldıkları kararlarla rakiplerini iflasa sürükleyen süreci başlattıklarına yönelik eleştirileri reddetti. Satın alma sonrası yaptığı açıklamada, yaşananlardan kripto para borsalarının ders çıkarması ve yerel kripto paralarını teminat göstererek işlem yapmamaları gerektiğini ifade etti.

BITCOIN EN DÜŞÜK SEVİYEDE

Satın alma açıklaması öncesi dün Bitcoin 19.300 dolar civarında seyrediyordu. Ardından önce 20.000 doların üzerine tırmandı, ardından ise 17.630 dolarla yılın en düşük seviyesini gördü. Bu sabah itibarıyla ise 18.300 dolara çıkarak kayıplarının bir kısmını telafi etti. Düşüşte FTX'te yaşanan sıkıntının tüm piyasaya yönelik güveni sarsması etkili oldu.

PİYASANIN DEĞERİ 903 MİLYAR DOLARA GERİLEDİ

Benzer bir hareket tüm kripto paralarda yaşandı. Bu sabah 7.45 itibarıyla kripto para piyasasından son 24 saatte 126 milyar dolar silindi ve kripto paraların toplam piyasa değeri 903 milyar dolara geriledi.

400 MİLYON DOLAR YATIRIM ALMIŞTI

En büyük kayıplardan birini ise 'kriptonun dahi çocuğu' FTX Kurucu ve CEO'su Sam Bankman-Fried yaşadı. FTX son olarak ocak ayında 32 milyar dolarlık değerlemeyle 400 milyon dolarlık yatırım almıştı. FTX'teki hissesi ve yatırım firması Almeda aracılığıyla sahip olduğu FTT'ler sebebiyle Bankman-Fried'ın 15.5 milyar doları aşkın bir serveti bulunduğu hesaplanıyordu.

SERVET ERİDİ

Bloomberg Milyarderler Endeksi verilerine göre dün Bankman-Fried'ın serveti 1 günde 14.6 milyar dolar eridi. Servetinin 991 milyon dolara düşmesiyle milyarderler endeksinden de düşmüş oldu. Bu düşüşte FTT'nin son 24 saatte yüzde 73 değer kaybederek 4.7 dolara düşmesi etkili oldu.

Kredi kartını doğru kullanıyor musun?Kredi kartını doğru kullanıyor musun?Sorun kredi kartında değil, onu kullanma şeklinde. İşte size kredi kartının kabus olmaması için 7 öneri...

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800