Kredi kartı harcamaları 2,5 katına çıktı! İşte en yüksek artışın olduğu il...

Geçen yıl kredi faizlerindeki artış, vatandaşları kredi kartı kullanımına yönlendirdi. Bu eğilim sonucunda kredi kartı harcamaları 2,5 katına çıkarak önemli bir artış gösterdi.

2023 yılında kredi kartı harcamaları, bir önceki yıla göre 2,5 kat artarak önemli bir yükseliş kaydetti. Kasım ayından bu yana, Merkez Bankası kredi kartlarına uygulanan faiz oranını sabit tutuyor. Bu dönemde, politika faizi yüzde 45'e çıkarken, kredi kartı faizi yıllık yüzde 35 seviyesinde uygulanıyor. 

En fazla artış Hakkari'de

Vatandaşlar, kredi kullanımını azaltma eğiliminde olmalarına rağmen, Fintürk verilerine göre kredi kartı harcamalarında geçen yıl yüzde 157,2'lik bir artış yaşandı. Bu artışın en fazla olduğu il yüzde 238 ile Hakkari oldu. Şanlıurfa ve Diyarbakır, yüzde 221'lik artışla onu takip ederken, Kilis yüzde 203 ve Siirt yüzde 201 artışla sıralamada yer aldı.

Bireysel kredi kartı harcamalarındaki artış oranları, büyükşehirlerde de dikkat çekici oldu. İstanbul'da yüzde 146, Ankara'da yüzde 165 ve İzmir'de yüzde 156'lık artışlar görüldü.

Kredili mevduat hesaplarında artış

2022'de kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarının toplam bireysel krediler içindeki payı yüzde 33 seviyesindeydi. Ancak, geçen yıl bu oran önemli bir artış göstererek yüzde 50'yi aştı. Bu eğilimi destekleyen bir diğer faktör, kredili mevduat hesaplarındaki artış oldu. Toplam kredili mevduat harcaması, geçen yıl yüzde 155'lik bir artışla 166 milyar liraya ulaştı.

Etiketler Kredi Kartı
Yorumlar
Kalan Karakter 800