Kredi kartı borcu olanlar dikkat: O tarihte birikmiş faiz borçları yüklenecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kısa bir süre önce enflasyonla mücadele etmek için yeni bir politika uygulama kararı almıştı. Bu kararın Aralık ayında uygulanmayacağını açıklamıştı. Ancak şimdiki karara göre Kasım ve Aralık ayındaki faizi toplu kesilecek. İşte detaylar...

Güncelleme:

Kredi kartı kullanan kişiler için önemli bir duyuru yapıldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, enflasyonla mücadele için aldığı kararla bu ay için kredi kartlarından faiz alınmayacağını duyurmuştu. Ancak güncel alınan kararlarla birlikte Kasım ve Aralık ayının faizi belirli bir tarihte toplu olarak kesilecek.

Kredi kartı faizleri Aralık ayında ne kadar?

TCMB, haziran ayında parasal sıkılaştırma sürecini başlatmıştı. Bu süreçte 6 Para Politikası Kurulu faiz oranlarını yükseltme konusunda ortak karar almıştı. Bu karara bağlı olarak faiz oranı %40’a çıkarılmıştı. Bu kararın ardından Merkez Bankası, kredi borcu olanları ilgilendiren bir duyuru yapmıştı. Bu duyuruya göre haziran ayında %1,36 seviyesinde olan kredi kartı akdi faizleri %3,71’e yükseltildi. Ancak 1 Aralık’da itibaren bu oran %4,17’ye yükselmesi tahmin ediliyordu. Yeni alınan bilgilere göre Aralık ayında faiz artışının yaşanmayacağı duyuruldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Aralık ayında faiz artışının olmayacağını kredi sahiplerine müjdeli bir haber olarak duyurdu.

TCMB, Para Politikası Kurulu metninde 250 baz puanlık artışının olduğunu belirtti. Bu durumun TCMB’nin Aralık ayındaki PPK toplantısındaki faiz kararıyla ilişkili olduğu ortaya çıkıyor. Yani, PPK ve TCMB yılın son ayında yaptığı toplantıda Kasım ve Aralık aylarına ait borçların kredi kartı faizlerine toplu olarak yansıtılacağı öngörülüyor.

Finans piyasasındaki beklentiler

Finans piyasasındaki beklentiler ise merak ediliyor. Bu beklentilere göre de 250 baz puanlık artış yaşanırsa toplamda 750 baz puanlık ekleme yapılacak. Bu eklemeyle birlikte kredi kartı akdi faizleri 1 Ocak 2024 yılından itibaren 4.40 seviyesine yükselecek.

Bu gelişmelerin kredi kartı borcu olanlar için zorlu bir dönem olacağı düşünülüyor. TCMB’nin son altı ayda üç katın üzerinde kart faizlerini yükselttiği biliniyor. Bu durum özellikle de dar gelirli bireyler için zorlayıcı olabilir.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800