Kredi Kartı Alışverişlerinde Yeni Dönem! Kart numarası devri bitiyor!

Kredi Kartı alışverişlerinde yeni dönemin kapıları aralanıyor! Kart kullanıcıları tarafından büyük bir külfet olana 16 haneli kart numaraları yerini tek tıklamayla ödeme yapılmasını sağlayacak rastgele oluşturulmuş “DİJİTAL TOKENLAR” alacak.

Güncelleme:

Tek Tıkla Ödeme Yapılacak!

2030 yılında Avrupa’da çevrimiçi alışverişlerde kredi kart numarası girmenin zorunlu olmadığı bir uygulama hayata geçirileceği açıklanarak, söz konusu uygulamada 16 haneli kart numaraları yerine rastgele oluşturulmuş “token” kullanılacağı bilgisi verildi. Tokenlarin,  cihaz ve platformdan bağımsız olarak çalışacağı ve aynı zamanda da biyometrik doğrulama ile tek tıkla ödeme yapılmasını sağlayacağı açıklandı.

Söz konusu uygulama ile birlikte, kartlarla ödeme sistemleri şirketlerinden Mastercard internet alışverişinde kredi kartı numarası girme zorunluluğunu kalarak, Avrupa’da 2030 itibariyle yürürlüğe girecek uygulama doğrultusunda kart kullanıcıları 16 haneli kart numarası girmek zorunda kalmayacak.

Tokenlar Kart Kullanıcılarına Ne Gibi Avantaj Sunacak?

CNBC’nin tarafından yayınlanan habere göre, 2030 yılı itibariyle internet alışverişlerinde kart numarasının yerini rastgele oluşturulan dijital tokenlar alacağı bilgisine ulaşılırken, şirket uygulamanın hayata geçirilmesi adına bankalar, fintek şirketleri, e-ticaret firmaları ve sektörün diğer ortakları ile iletişimde olduklarını bilgisine ulaşıldı.

Uygulamanın hayata geçmesi ile birlikte ise, kart kullanıcıları tüm internet alışverişlerini tek tıkla gerçekleştirebilecek.

Şirket, anlık ve rastgele oluşturulan tokenlar sayesinde de internet sahteciliklerinin önüne geçileceğini ve şifreler yerine de Mastercard geçiş anahtarı (passkey) adını verdiği bir uygulamanın devreye alacağını duyurdu. Bunun dışında ise kullanıcılara parmak izi biyometrik onay gibi imkanlarda sunulacak.

Tokenların otomatik olarak yenilenmesi ile birlikte, ileride sizi tanımlayan token değişse de platformlarda otomatik güncellenecek. Bu durum ise kullanıcılara, kart değişikliğinde yaşanan yeniden kaydetme probleminin çözüm sunmuş olacak.

Tokenlaştırma projesi ile birlikte, sahtecilik önüne geçilmesi amaçlanırken, Junniper Research’ün araştırmasından elde edilen bilgilere göre 2028 itibarıyla internet ödemeleri alanında sahtecilik yıllık 98 milyar dolar büyüklüğüne ulaşacağı ve önümüzdeki beş yıllık süreç toplandığında ise 360 milyar dolarlık bir dolandırıcılık söz konusu olacağı bilgisine ulaşıldı. Söz konusu projesi ile birlikte bu miktarın yüzde 50 oranında azaltılması amaçlanıyor.

Yorumlar
Kalan Karakter 800