Kömür sonrası temiz enerji ittifakı: 7 ülke katıldı

ABD, Çekya, Dominik Cumhuriyeti ve Norveç gibi 7 ülke, "kömür sonrası temiz enerji ittifakı"na katılarak, yeni kömürlü termik santral projelerinden kaçınma ve kömürden temiz enerjiye geçişi hızlandırma taahhüdünde bulundu.

Bu yıl, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin 28. Taraflar Konferansı'nda (COP28), Birleşik Arap Emirlikleri'nin liderliğinde, temiz enerjiye geçişi hızlandırmaya yönelik 7 ülke yeni taahhütlerini duyurdu.

ABD, Çekya, Dominik Cumhuriyeti, İzlanda, Kosova, Norveç ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, kömürden temiz enerjiye geçişi desteklemek amacıyla oluşturulan Powering Past Coal Alliance'a katıldı. Bu ittifak, ulusal ve uluslararası hükümetleri ve kuruluşları içeriyor. 

Kömür santrallerini kapatma taahhüdü

Bu ülkeler, yeni kömürlü termik santral projelerini hayata geçirmeme ve mevcut kömür santrallerini aşamalı olarak kapatma taahhüdünde bulundular. ABD, dünyanın en büyük üçüncü kömür ülkesi olarak, elektrik sektörünü 2035'e kadar karbonsuzlaştırma hedefini belirledi. Aynı şekilde, Çekya 2033, Kosova ise 2050'de elektrik sektörünü karbonsuzlaştırma planlarını açıkladı.

Dominik Cumhuriyeti, kömürden çıkış stratejisi oluşturma taahhüdüyle bu küresel çabaya katıldı. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İzlanda ve Norveç ise halihazırda kömür santrali bulunmasa da, kömürden temiz enerjiye geçişi hızlandırmak amacıyla bu ittifaka katıldılar.
 
 Londra merkezli düşünce kuruluşu Ember Politika ve Strateji Başkanı Richard Black, kömürü aşamalı olarak terk etmenin sadece güzel bir fikir olmadığını, aynı zamanda iklim değişikliğini yavaşlatmak için bir ön koşul olduğunu belirterek, "Tüm ülkeler aynı hızda hareket edemez, ancak giderek artan sayıda ülke için kömür artık enerji sistemlerinin ihtiyaç duymadığı bir kaynak. ABD gibi müreffeh ülkelerin de gazı aşamalı olarak azaltmaya başlayabilecekleri ve gerçek anlamda temiz bir enerji geleceğine kapı açacakları gün çok uzak değil." açıklamasında bulundu. 

Etiketler Enerji kömür
Yorumlar
Kalan Karakter 800