Kira gelirini doğru beyan etmeyenler için yasal işlemler başlatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirlerinin mart ayında doğru beyan edilmesini sağlamak amacıyla gayrimenkul sahiplerinin mercek altına alındığını açıkladı.

Güncelleme:

Kira gelirlerinin beyan döneminin yaklaştığına dikkat çeken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bu yılın mart ayında kira gelirlerinin doğru beyan edilmesini sağlamak amacıyla gayrimenkul sahiplerinin kira gelirleri detaylı bir şekilde incelendi." şeklinde konuştu. Geçen yıl yapılan çalışmalarda olumlu sonuçlar elde edildiğini belirten Şimşek, başta banka ve tapu kayıtları olmak üzere diğer kamu kurumlarından elde edilen verilerle mükelleflerin beyan dışı bıraktıkları gelirleri beyan etmelerinin sağlandığını aktardı.

Şimşek, vergi uyumunu artırmak amacıyla yasal işlemlerden önce mükelleflere kısa mesaj yoluyla hatırlatmalar yapıldığını ifade ederek, "Bu çerçevede 200 bin mükellefe kısa mesaj gönderildi. Ancak hatırlatmalara rağmen geri dönüş sağlamayan mükellefler izaha ve gönüllü uyuma davet edildi. Bu çalışmaların etkisiyle 2023 yılında kira gelirlerine ilişkin 1 milyon 719 bin 315 beyanname alındı." şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek, kira gelirlerine yönelik çalışmaların bu yıl daha da geliştirilerek devam ettiğine dikkat çekti. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, kira gelirlerinin doğru beyan edilmesini sağlamak için Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan istatistikleri de dahil ettiğini belirten Şimşek, tapu ve nüfus verileri kullanılarak kira geliri elde edebilme potansiyeline sahip konutların analiz edildiğini açıkladı.

Yasal işlemler başlatılacak

Şimşek, kiralık olarak kullanılan adreslerde yapılacak fiili tespitlerle elde edilen bilgilerin, elektronik ortamda tutulacak bir tutanakla Gelir İdaresi Başkanlığı sistemlerine aktarılacağını ve bu bilgilerin banka hesap verileri ve vergi beyanlarıyla karşılaştırılarak gerekli kontrollerin gerçekleştirileceğini söyledi. Beyan dönemi öncesi hatırlatmaların devam ettiğini belirten Şimşek, uyumsuzluk olan ve hiç beyanname vermeyen mükelleflere yönelik yasal işlemlerin başlatılacağını ifade etti.

Bakan Şimşek, kira gelirlerine ilişkin beyannamelerin vergi dairesine gitmeden elektronik ortamda Hazır Beyan Sistemi kullanılarak verilebildiğini hatırlatarak, 2023 yılında 1 milyon 578 bin 932 mükellefin bu sistemi kullandığını belirtti. Mükellefleri, 2023 yılı kira gelirlerini evlerinden ya da internet bağlantısı olan herhangi bir yerden kolayca beyan etmeye davet eden Şimşek, 2024 yılında yapılacak kira denetimlerinin kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında kapsamlı bir şekilde tüm ülke genelinde yürütüleceğini sözlerine ekledi. Vatandaşlardan yapılan denetimlere destek vermelerini beklediğini belirten Şimşek, bu sayede gerçek kira gelirlerinin öğrenilmesini amaçladıklarını ifade etti.

Etiketler Kira
Yorumlar
Kalan Karakter 800