Kıdem tazminatı ne kadar zamanda ödenmeli?

EYT düzenlemesi sonrası emeklilik hakkını elde eden çok sayıda kişinin gündeminde kıdem tazminatı var. Kıdem tazminatını almadan emekli olup çalışmaya devam eden çalışanlar hangi hakları yitiriyor? İşveren kıdem tazminatını ödemezse işçi ne yapabilir? İşte soruların cevapları...

Güncelleme:

Kıdem tazminatı, işten kendi isteği ile ayrılan yani istifa eden işçilere ödenmez. Ancak bu durumun istisnaları var. Eğer iş sözleşmesi, askerlik görevi, emeklilik başvurusu, belgelenen sağlık problemleri, işverenin iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı davranışlarda bulunması nedenleri ile işçi tarafından sonlandırılıyorsa kıedem tazminatına hak kazanılıyor. Tabii kıdem tazminatı alacak işçinin, işyerinde 1 yıllık çalışma süresini doldurması da gerekiyor.

Kıdem tazminatı şartları neler?

Kıdem tazminatının işverenden talep edilebileceği haller şöyle;

  • İşyerinde en az 1 yıldır çalışıyor olmak,
  • İşten çıkarılmak(iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık nedeniyle işten çıkarılan işçi kıdem tazminatı alamayabilir)
  • Sağlık, iyi niyet ve ahlak kuralarına aykırılık veya işyerinde işin durması nedeniyle işten ayrılmak,
    Askerlik hizmeti için işten ayrılmak,
  • Emeklilik hakkının elde edilmesi sonrası emeklilik başvurusu yapmak,
  • Kadın işçiler için evlilik (1 yıl içinde başvurulmalı)
  • İşçinin ölümü

Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

Kıdem tazminat bedelinin ana kalemi; çalışılan her 1 yıl için 30 günlük brüt ücrettir. Bununla birlikte işçiye ödenen brüt maaşın yanı sıra düzenli olarak ödenen tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatler (yol parası, yemek parası, düzenli olmak koşuluyla ikramiye ödemeleri vb.) kıdem tazminatına dahildir.

Yardım ücretleri kıdem tazminatına dahil mi?

Gıda yardımı, yemek yardımı, yakacak yardımı, kasa tazminatı, eğitim yardımı, konut yardımı, giyecek yardımı, erzak yardımı, sosyal yardım niteliğindeki ayakkabı ya da bedeli, aile yardımı, çocuk yardımı, yıpranma tazminatı, unvan tazminatı, temettü, taşıt yardımı,  kalifiye, nitelik zammı, sağlık yardımı, mali sorumluluk tazminatı, devamlı ödenen primler de kıdem tazminatına dahildir.

Kıdem tazminatı ne kadar sürede ödenmeli?

Ödeme takvimi için işçi ve işveren anlaşma yapabilir. Ancak genel kabul, kıdem tazminatının iş sözleşmesinin sona ermesi ile birlikte, hemen işçiye ödenmesidir. Kıdem tazminatının hiç ödenmemesi, eksik ya da geç ödenmesi halinde işçinin gecikilen süre için mevduata uygulanan en yüksek faizi işverenden talep etme hakkı vardır. Kıdem tazminatının geç ödenmesi durumunda faiz konusu işverenle müzakere edilmelidir. Uzun zamana yayılacak ödemeler enflasyon nedeniyle işçiyi mağdur edebilir. İşten ayrılan işçinin emeklilik nedeniyle ayrılma hariç düzenli gelirden yoksun kalacağı da düşünlürse işçi, gecikmeden kaynaklı faize ilişkin yasal yollara başvurabilir.

Kıdem tazminatı eksik ödenirse ne yapılmalı?

İşverenin kıdem tazminatını eksik veya kısmi olarak ödemesi halinde ödenmeyen kısım için kıdem tazminatı davası açılabilir. Kıdem tazminatı zamanında ödenmezse faiz istenilebilir. Ödenmeyen süreye göre mevduata uygulanan en yüksek faizin ödenmesine hükmedileceği İş Kanunu'nda belirtilmektedir.

Çalışmaya devam eden işçi kıdem tazminatı talep edebilir mi?

İşyerinde çalışmaya devam ederken veya işten çıkmadan kıdem tazminatı alınıp alınmayacağı da merak edilenler arasında yer alıyor. Kıdem tazminatı iş akdinin sona ermesine bağlanmış yasal sonuçlardan biridir. Bu nedenle kural olarak çalışmaya devam ederken ödenemez. Ancak uygulamada bazen borcu olan veya paraya ihtiyaç duyan çalışanlardan gelen talep üzerine kıdem tazminatından mahsup edilmek üzere avans niteliğinde ödemeler yapıldığına da rastlanmaktadır. Bazen de işverenler kıdem tazminatı yükünü hafifletmek için avans niteliğinde kıdem tazminatı ödemesi yapmayı tercih etmektedirler.

Kıdem tazminatından kesinti yapılır mı?

Kıdem tazminatından sadece damga vergisi kesilmektedir, bunun dışında başka bir kesinti yapılmamaktadır.

2023 yılının mobil uygulama trendleri2023 yılının mobil uygulama trendleriMobil cihaz dünyasında yeni trendler baş döndürüyor. Şirketler yarışından geri kalmamak için mobil uygulama geliştirmek için yarışıyor. 2023 yılında sektöre yön veren başlıca mobil uygulama trendlerini sizler için derledik.

 

Etiketler Kıdem Tazminatı
Yorumlar
Kalan Karakter 800