2023 yılının mobil uygulama trendleri

Mobil cihaz dünyasında yeni trendler baş döndürüyor. Şirketler yarışından geri kalmamak için mobil uygulama geliştirmek için yarışıyor. 2023 yılında sektöre yön veren başlıca mobil uygulama trendlerini sizler için derledik.

Güncelleme:

Mobil cihazlar için optimize edilmiş çözümler olmadan, şirketler müşteri kaybetme ve rekabetten geri kalma riskiyle karşı karşıya kalıyor. Bu durum şirketlere, mobil uygulama geliştirmeyi öncelik haline getiriyor.

Dünya genelinde 2022 yılında akıllı telefon kullanıcı sayısı 6.64 milyardı. Google Play'de indirilebilecek 3.4 milyon, App Store'da 2,09 milyon uygulama bulunuyor. Kullanıcılar, 2022 yılında 275 milyar kez mobil uygulama indirdi.

İşte sektöre yön verecek en yeni mobil uygulama trendleri

Yapay zeka

Mobil endüstri trendleri, Apple'ın geliştiricilerin sesli asistan Siri'yi uygulamalarına entegre etmesine izin verdiği 2017'den beri yapay zekaya odaklanıyor. Bu, yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmalarının çeşitli alanlardaki uygulamalara entegrasyonunu teşvik etti.

Bazı popüler kullanımlar:

  • Hizmet sektörlerinde sohbet robotları ve sanal kişisel asistanlar
  • E-ticarette kişiselleştirilmiş reklamlar ve öneriler
  • Gözetim sistemleri için hareket ve yüz algılama uygulamaları
  • Finansal tahmin çözümleri
  • Teşhislerin belirlenmesine yardımcı olan ve tedavi öneren tıbbi yazılım
  • Oyun, eğlence ve eller serbest iletişim için ses tanıma uygulamaları.

2023 yılının mobil uygulama trendleri resim: 0

Günümüzde sesli komutları tanıyabilen, metinsel ve görsel verileri analiz edebilen, kullanıcı davranışını tahmin edebilen, öneriler ve kararlar verebilen çok sayıda mobil uygulama var. Mobil uygulama geliştiricileri, yapay zeka teknolojisini yazılım çözümlerinde maksimumda kullanmaya çalışan zorlu bir rekabet içinde.

Artırılmış ve sanal gerçeklik

Artan sayıda uygulama, artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) özelliklerini içeriyor. Allied Market Research'e göre, mobil artırılmış gerçeklik pazarının (MAR) 2020'de 12,61 milyar dolar olduğu, 2030'da 184,61 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor.

AR/VR kullanan uygulamalar, inanılmaz fırsatlar sunuyor. Birkaç yıl önce AR ve VR, müşterileri eğlendirmek ve etkilemek için çoğunlukla oyun uygulamalarında (Pokemon Go gibi) ve pazarlama kampanyalarında kullanılıyordu. Bugün mobil dünya, daha pratik amaçlar için artırılmış ve sanal gerçeklikten yararlanıyor.

Yüksek düzeyde yapılandırılabilir ürünler satmak için kullanılan 3B ve AR özelliklerine sahip görsel yapılandırma yazılımı CanvasLogic.

Akıllı telefon üreticileri AR özellikli cihazların üretimini de artırıyor. 2021'de kullanıcıların artırılmış gerçekliği deneyimlemesine olanak tanıyan 500 milyondan fazla iOS cihazı ve 1 milyardan fazla Android cihazı vardı.

2023 yılının mobil uygulama trendleri resim: 1

Mobil IoT Uygulamaları

Nesnelerin interneti, sağlık ve tarımdan üretim ve ulaşıma kadar birçok sektörde ana akım haline geldi. Bu, mobil IoT uygulamalarının geliştirilmesinin artmasına neden oldu.

IoT özellikli uygulamalar, işletmelerin çalışma biçiminde devrim yarattı. Elbette bir mobil uygulama, Nesnelerin İnterneti altyapısının yalnızca bir parçasıdır. Ancak, yeni teknolojik gelişmelerle birleştiğinde üretkenliği artırabilir, süreçleri düzene sokabilir ve yaşama ya da iş yapma şeklinizi tamamen değiştirebilir.

Mobil uygulamalar, akıllı sistemlerle insan etkileşimi için merkezi arayüz görevi görür. Örneğin, bir akıllı kahve makinesini bir uygulama üzerinden yönetebilir ve koltukta uzanarak kahve yapabilirsiniz veya akıllı buzdolabınızda ne kaldığını mağazadayken görebilirsiniz.

Şirketler IoT uygulamalarından daha fazla yararlanıyor.  Birçok gaz boru hattı ağı kontrol sensörleriyle donatılmıştır ve mühendislerin tek bir kontrol platformuna sahip olması yeterli olmuyor. Hattı mobil uygulamalarla donatılmaları gerekiyor. Bu sayede anlık olarak güncel bilgileri alabiliyor ve sahada sistem ile etkileşim kurabiliyorlar.

Demiryolu şirketleri, raylardaki yükü izlemek için ray bölümlerine sensörler yerleştiriyor. Sorumlu personel, verileri çevrimiçi olarak analiz etmek, uyarılar almak ve varsa sorunları azaltmak için mobil uygulamaları kullanıyor.

2023 yılının mobil uygulama trendleri resim: 2

Mobil IoT uygulamaları, kullanıcıların şunları yapmasına olanak tanıyor:

  • Bağlı cihazların ve sensörlerin okumalarını izleyin.
  • Canlı video görüntülerini görüntüleyin.
  • Verileri analiz edin, grafikler oluşturun ve raporlar oluşturun.
  • Cihazları yönetin (yapılandırın, açın/kapatın, açın/kapatın, bildirimleri tetikleyin, mesaj gönderin ve diğer birçok işlemi gerçekleştirin).

IoT uygulamaları, müşteri odaklı çözümler (akıllı ev aletleri, giyilebilir cihazlar, trafik sensörleri) ve kurumsal düzeyde yönetim (petrol ve gaz ağları, demiryolu hatları, otonom arabalar vb.) için eşit derecede faydalıdır.

Mobil ödemeler

E-Ticaret dünyanın en hızlı gelişen pazarlarından biridir ve mobil alışveriş en önemli trendler arasındadır. Sonuç olarak, mobil ödemelere olan talep artıyor.

2020'den sonra mobil ödeme uygulaması kullanıcı sayısında önemli bir artış oldu. Buna öncelikle COVID-19 salgını ve insanların nakit ödemeden kaçınması neden oldu. Böylece 2021 yılında iki milyardan fazla kişi mobil ödeme kullandı.

Çok sayıda bankacılık uygulamasına ek olarak, en yaygın kullanılan ödeme uygulamaları arasında Apple Pay, Google Pay, PayPal, AliPay, WeChatPay ve Zelle bulunuyor. Bu uygulamalar, kullanıcıların finansal işlemleri daha hızlı, daha kolay ve her yerden yapmalarını sağlayarak mobil ticaretteki patlamaya katkıda bulunuyor. 2023'te mobil ödemeler için e-ticaret uygulamaları geliştirme trendi devam edecek.

2023 yılının mobil uygulama trendleri resim: 3

Bulut tabanlı mobil uygulamalar

Yapay zeka, makine öğrenimi, Nesnelerin İnterneti vb. gibi gelişmiş teknolojileri entegre eden uygulamalar, bir mobil cihazın dahili belleğinde çok fazla depolama alanı gerektirir. Ancak gigabayt boyutunda bir uygulama, kullanıcılar için tercih edilen bir çözüm değildir.

Bulut bilgi işlem bu sorunu kolayca çözer: uzak sunucular, hızla indirilen ve mobil cihazınızın dahili belleğini etkilemeyen bir uygulamanın sorunsuz çalışması için gerekli depolama alanını sağlar. Bulut şu anlama gelir:

  • Birden fazla cihazda güvenli çalışma.
  • Barındırmada para tasarrufu.
  • Çok daha fazla bilgi işlem gücü.
  • Daha iyi depolama ve yükleme kapasitesi.
  • Kullanıcı tutma oranını artırmak.
  • İşlemleri kolaylaştırma.

Bu nedenle daha fazla sağlayıcı, bulut tabanlı uygulamalara aktif olarak yatırım yapıyor. Bu eğilim, bulut mobil çağının yaratılmasına katkıda bulunmuştur.

2023 yılının mobil uygulama trendleri resim: 4

5G bağlantısı

5G, mobil uygulama geliştirme dünyasını dönüştürüyor. IoT, AI, AR ve bulut bilgi işlem gibi ileri teknolojilerin mobil cihazlara uygulanması, kablosuz bağlantının geliştirilmesi nedeniyle mümkündür. Şu anda, beşinci nesil ağ küresel olarak genişliyor ve milyarlarca cihaz için artan iletişim ihtiyaçlarına hizmet ediyor.

Mobil çözümler için dört ana fayda sağlar:

  • Hız: 5G standardı, 4G'den 100 kata kadar daha hızlıdır .
  • Düşük gecikme: 5G ile birlikte gelen ultra güvenilir düşük gecikmeli iletişim (URLLC), gerçek zamanlı veri işleme sağlar.
  • Bağlantı:  5G ile, 4G tarafından desteklenen birkaç bin mobil cihaza kıyasla bir milyona kadar mobil cihaza bağlanmak mümkündür. Bu, IoT uygulamalarının geliştirilmesi için yeni fırsatlar açar.
  • Bant genişliği: 5G, düşük, orta ve yüksek bantlarla çalışırken mükemmel bağlantı sunar.

Giyilebilir teknolojinin uygulama geliştirme üzerindeki etkisi

Giyilebilir cihazlar ve artan kullanım durumları, işletmeler için yeni fırsatları ortaya çıkarıyor. Giyilebilir cihazlar için mobil uygulama geliştirme, en hızlı gelişen sektörlerden biridir çünkü uygulamalar, markalar ve kullanıcılar arasında daha sıkı bir bağlantı sağlar. Giyilebilir bir cihaz bir uygulama ile eşleştirilirse, müşteriler daha geniş bir fırsat yelpazesine sahip olduklarından (örneğin toplanan veri analitiği ve kişiselleştirilmiş öneriler) onu kullanmaya daha istekli olurlar.

Giyilebilir uygulamalar, akıllı telefon uygulamalarından farklıdır: Küçük ekran boyutları nedeniyle arayüzleri özlüdür ve düşük enerji tüketimine sahip olmaları gerekir.

Akıllı saatler ve fitness takipçileri için uygulamalar en yaygın kullanılan çözümlerdir. Ancak trend, akıllı gözlükler veya sağlık hizmetleri araçları gibi diğer mobil cihazlar için daha fazla uygulamanın tasarlanacağını gösteriyor.

2023 yılının mobil uygulama trendleri resim: 5

Gelişmiş mobil güvenlik

Günümüzde tüm büyük mağazaların, bankaların veya havayolu şirketlerinin kendilerine ait mobil uygulamaları bulunmaktadır. Kullanıcıları bu uygulamalardaki gizli bilgileri beslediği ve yönettiği için mükemmel güvenlik önlemlerinin alınması gerekiyor. Ne yazık ki birçok uygulama, bilgisayar korsanları için boşluklar açan güvenlik açıklarıyla doludur.

Siber saldırılar bir işletmeye pahalıya mal olabilir: doğrudan mali kayıplara yol açar, düzenleyicilerin para cezalarına neden olur, müşteri çıkışına neden olur ve şirketin piyasadaki itibarını kötüleştirir.

Bu nedenle, uygulama güvenliği, sağlayıcılar ve tüketiciler için en önemli sorun olmaya devam ediyor. Yakın gelecek için mobil geliştirme önceliği, uygulamalarda yerleşik güvenlik özellikleri oluşturmaya ekstra dikkat etmektir.

Blockchain, açıkça mobil veri korumasını sağlamak için kullanılacak ana teknoloji olacak. Riskler şu şekilde de en aza indirilebilir:

  • Güvenli kodlama uygulamalarını ve uygun sunucu ayarlarını kullanma.
  • Uygulamayı tehditlere karşı güvenlik açığı açısından test etme.
  • Savunmasız kimlik doğrulama yöntemlerinden kaçınmak.
  • Çok faktörlü kimlik doğrulamanın (MFA) uygulanması.

Platformlar arası mobil geliştirme

Android ve iOS çözümleri, mobil uygulama pazarına hakimdir (toplamda yüzde 99'un üzerinde). Bu nedenle, birçok işletme için, gerekli tüm platformlarla eşit derecede uyumlu olacak bir çapraz platform uygulaması oluşturmak daha uygun maliyetlidir.

Platformlar arası geliştirme, birkaç yıldır değişmeyen mobil geliştirme trendleri arasındadır. Bu yaklaşım, işletmelerin daha geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşmasını, bir ürün oluşturmak için gereken süreyi azaltmasını ve lansman maliyetini optimize etmesini sağlar.

Pratikte görüldüğü gibi, platformlar arası geliştirmenin reddedilmesi, uygulama yalnızca Android'de çalışıyorsa potansiyel kullanıcıların yüzde 23'ünün ve yalnızca iOS için uygulamalar oluştururken yüzde  77'sinin kaybına yol açar.

Mobil ticaret

Mobil ticaret, pandemi sırasında popülerlik kazanmaya başladı ve şu ana kadar zemin kaybetmiyor. E-Ticaret neden mobil hale geliyor? E-ticaret, internet üzerinden mal ve hizmet alım satımını kapsayan genel bir terimdir. Mobil ticaret, taşınabilir cihazlar aracılığıyla alışveriş yapmaya odaklanan bir e-Ticaret alt kategorisidir.

Pazar ve tüketici verilerinde uzmanlaşmış Alman şirketi Statista'ya göre; müşterilerin yüzde 63'ü, mobil uygulamaları daha hızlı (katılımcıların yüzde 57'si) ve daha kârlı (katılımcıların yüzde 31'i) olduğunu düşündükleri için alışveriş yapmayı tercih ediyor.

Dijital cüzdanların ortaya çıkmasıyla birlikte mobil alışveriş tamamen zahmetsiz hale geldi. Face ID ve Touch ID sayesinde finansal işlemlerin güvenlik seviyesi de arttı.

2023 yılının mobil uygulama trendleri resim: 6

Mobil ticaretle ilgili çeşitli hizmet türleri vardır:

  • Mobil ödemeler, dijital cüzdanlar
  • Apple Pay veya Google Pay gibi mobil uygulamaların kullanıldığı fiziksel mağazalarda temassız ödemeler
  • Para transferi için başvurular
  • Web siteleri, uygulamalar ve sosyal ağlarda mobil alışveriş
  • Mobil bankacılık ve yatırımlar.

2023 yılında mobil ticaret satışlarının küresel e-ticaret perakende satışlarının yüzde 55'ine ulaşması bekleniyor. Çevrimiçi satıcılar, platformlarını akıllı telefonlara uyarlamalı veya özel mobil uygulamalar geliştirmelidir.

Ses tanıma

Konuşmak, insanların mobil uygulamalarla etkileşim kurması için ekranı kaydırmak veya ekrana dokunmaktan daha doğal bir yöntemdir. Bu nedenle ses tanıma teknolojisi, uygulamalara aktif olarak nüfuz etmektedir. Sesli kullanıcı arabirimleri (VUI'ler), geliştirilmiş kullanıcı deneyimine yönelik bir adımdır.

Günümüzün VUI'leri ve sesli asistanları, ağ hakkında bilgi bulma veya telefon ayarlarını değiştirme gibi basit görevleri çözebilir. Henüz çok güçlü değiller ama gelişmeye devam ediyorlar.

Yakın gelecekte yapay zekaya dayalı daha sağlam programlara tanık olacağız. Bu uygulamalar, belirli bir ülkedeki ve dünyadaki siyasi, ekonomik ve sosyal durumu dikkate alarak karmaşık sorunları çözebilecek. Geliştiriciler, örneğin yatırım tahminleri yapabilecek, hangi uzmanla iletişime geçileceğini, akşam nereye gidileceğini, çocuğunuz için hangi eğitim kurumunu seçeceğinizi vb.

Sesli asistanlar zirvedeyken, muhtemelen konuşmalarına göre kullanıcının ruh halini ve duygusal durumunu tanıyabilecektir. Bu şekilde, niyetleri daha iyi belirleyecek ve görevleri daha doğru bir şekilde yerine getireceklerdir.

2023 yılının mobil uygulama trendleri resim: 7

İşaret teknolojisi

Son temel trend, belirli bir alandaki algılanan akıllı telefonlardaki uygulamalara reklam verileri ve bildirimler gönderen kablosuz vericiler olan beacon'lardır. Çalışmak için işaretlerin bir alıcı (akıllı telefon) ve gelen sinyalleri tanımak ve işlemek için özel olarak tasarlanmış bir uygulama ile etkileşime girmesi gerekir.

İşaretçiler, mağazanızın yakınında bulunan potansiyel müşterileri (yani akıllı telefonlarına yüklenen mobil uygulamaları) tespit ettiğinden, pazarlama kampanyalarında ince ayar yapmanıza ve daha fazla müşteri çekmenize yardımcı olabilir. Örneğin, bir kişi bir otoparka girer girmez, işaretçiler bir mobil uygulamayı algılar ve mevcut indirimler veya kişiselleştirilmiş teklifler hakkında bilgi içeren bildirimler gönderir. Bu, bu kişinin mağazayı ziyaret edip bir şeyler satın alma olasılığını artırır. Bu tür temassız pazarlamayı kullanan şirketler, kişiselleştirmeyi geliştirir ve geleneksel pazarlama kanallarına kıyasla bir satışı kapatma şansını 10 kat artırır.

Perakendeciler ayrıca kullanıcı davranışını izleyebilir ve her müşterinin mağazadaki yolculuğunun doğru bir haritasını alabilir. Günün farklı saatlerinde nerede kaldıkları ve hangi ürünleri aldıkları bilgileri pazarlama kampanyaları için de değerlidir.

 Hayatınızı kolaylaştıracak 10 akıllıca para tasarrufu ipucu Hayatınızı kolaylaştıracak 10 akıllıca para tasarrufu ipucuPara Durumu ile herkes için uygun olan bu 10 akıllıca para tasarrufu ipucu, hayatınızı kolaylaştıracak ve bütçenizi güçlendirecektir. İçeriği paylaşarak sevdiklerinizin de finansal başarıya ulaşmalarını destekleyin!

 

Etiketler mobil uygulama
Yorumlar
Kalan Karakter 800