Japon deprem uzmanı Türkiye ile kıyaslama yaptı! O zaman İstanbul’a dikkat çekti!

6 Şubat depreminde ardından Türkiye’deki 11 için zorlu bir süreç gerçekleşmişti. 50.000’den fazla kişinin öldüğü 6 Şubat depremi sonrası dün Japonya’da meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki deprem dikkat çekti. Japon uzman kıyaslama yaptı.

Güncelleme:

Dün Japonya’da yaşanan 7.6 büyüklüğündeki depremin ardından evlerin neredeyse hepsinin ayakta olduğu ve çok büyük bir problemin yaşanmadığı paylaşıldı. Bu haber aklı 6 Şubat depremlerini getirdi. 6 Şubat depremi ile ilgili açıklamalar yapan Japon deprem uzmanı ülkesini Türkiye ile kıyasladığın. İşte o kıyaslama ile ilgili tüm detaylar…

Japon deprem uzmanı kıyasladı

Japon deprem uzmanı ülkesi ile Türkiye’ye karşılaştırıp acilen önlem alınması gerektiğini dile getirdi. Japonya’da geçtiğimiz günlerde yaşanan 7.6 büyüklüğündeki deprem sonrası ülke genelinde çok büyük bir kaybın yaşanmadı paylaşılmıştı. Bu büyüklükteki bir depremin ardından çoğu evin ayakta olduğu da şaşkınlık konusu olmuştu. Japon deprem uzmanı konuyla ilgili değerlendirmeler yaptı. Kendi ülkesi ile Türkiye’yi kıyaslayan deprem uzmanı bu büyüklükte bir depremin İstanbul’da meydana geldiği takdirde ölü sayısının 1000’leri bulabileceğini ve acilen önlem alınması gerektiğini dile getirdi.

Japonya sarsıldı

Dün Japonya Kahramanmaraş depremi de benzer büyüklükte bir deprem yaşayıp sarsıntıya uğradın. Can kaybının yalnızca 55 kişiyle sınırlı kalması dikkatleri bu depremi çekti. Konuyla ilgili açıklama yapan Japonya evlerin ayakta olduğunu belirtti. Uzun yıllardır Türkiye’de yaşayan inşaat mühendisi ve deprem uzmanı Moriwaki konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Ülkesinin depremde nasıl bu şekilde yıkılmadığı ile ilgili konuya değinen uzman Japonya’daki zeminin, binaların ve yapı ruhsatlarının kuralları ve denetime bağlı olduğunun altını çizdi.

Uzman Kahramanmaraş depremi sonrası Türkiye’de 50.000 kişi üzeri ölüm yaşandığını dile getirerek dün yaşanan 7.6 büyüklüğündeki Japonya depremi ile Kahramanmaraş depremini kıyasladı. Her iki depreminde büyüklüğü hemen hemen aynı oranda gerçekleşti. Uzman şu ana kadarki ölü sayısının yalnız 55 kişiyle sınırlı kaldığını dile getirdi. Depremin şiddeti ne oran ile can kaybının Kahramanmaraş depremi gibi görünmediğini üzülerek ifade eden uzman acilen bir önlem alınmadı taktirde bu büyüklükte yaşanacak bir İstanbul depremindeki ölü sayısının 1000’ler aşabileceğini vurguladı.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800
HAŞİM ÖZDEMİR
Türkiye'de mesleği olmayan herkes Müteahhitlik yapıyor. Müteahhit sayımız AB nin bir kaç katı.İşini tam olarak yapan kontrol mühendisleri Müteahhit düşmanı ilan edilerek çeşitli yollarla işinden ediliyor. Ne zaman bir işi bir defa Sözleşmesine Projesine; prosedürlere uygun yapmayı uygulayabilirsek; işini bu kurallara göre yapmayan Müteahhitler iş yapamaz hale getirebilecek yasalar ile ihalelere giremeyecek duruma getirilmeleri gerekmektedir. İnşaatları bu işleri yapabilecek sanatkarlara yaptırdığımızda; Beton mikseri şantiyeye girdiğinde usta veya işçiler su ilave ettirerek betonu akışkan hale getirerek su/çimento oranını değiştirmemelerine dair tedbirler alınması gerekiyor. En önemli problem kaliteli yapı malzemelerinin üretilmesi. Basından okuduğumuz; son depremlerin akabinde İstanbul da beton taşıyan transmikserlerden alınan numunelerde dozaj düşüklüğü tespit edilmiş. Yukarıdaki uygunsuzlukları giderebilecek metodoloji ve presedürlerin belirlenmesi ve uygulanması gerekmektedir.