İstanbul'un ünlü alışveriş caddelerinin mağaza kiraları Avrupa ile yarışıyor

Cushman & Wakefield TR International'ın Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı Bölgesi'nin 2023 yılı perakende verilerini değerlendirdiği rapora göre, bu üç alışveriş caddesindeki mağaza kiraları, Avrupa'nın en tanınmış caddelerindeki kiralarla rekabet ediyor.

Güncelleme:

Uluslararası bir gayrimenkul danışmanlık şirketi olan Cushman & Wakefield TR International, İstanbul'un Alışveriş Caddeleri Raporu'nun onuncusunu yayımladı. Bu rapor, Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı Bölgesi'ni içeren üç ana alışveriş caddesinin 2023 yılı perakende verilerini analiz ediyor. Rapor, yılın ilk çeyreğinde yaşanan depremin ardından başlayan restorasyon ve kentsel dönüşüm faaliyetlerinin, mağazaların yer değiştirme eğilimlerini ve kiralardaki artışları etkilediğini ortaya koyuyor.

Rapora göre, 2023 yılında önceki yılda kentsel dönüşüm sürecinde olan mağazaların %39'u, boş olan mağazaların ise %40'ı kiralandı. 2022 yılında 51 olan kiralama işlem adedi, 2023 yılında 67'ye yükseldi. İstiklal Caddesi'nde 18, Bağdat Caddesi'nde 21 ve Nişantaşı Bölgesi'nde 28 adet kiralama gerçekleşti.

Markalar daha küçük alanlara yöneliyor

Rapor, üç ana caddede yüksek talep, sınırlı arz ve yüksek doluluk oranlarının kiraları artırdığını ve bu durumun özellikle yeme-içme sektöründeki mağazaların yan sokaklara yayılmasıyla sonuçlandığını belirtiyor. Raporda ayrıca, Nişantaşı Bölgesi ve İstiklal Caddesi'nde işlem sayısının artmasına rağmen, ortalama kiralanan alan büyüklüğünün azaldığı vurgulanıyor. Toplam kiralanabilir alanda metrekare bazında düşüşler yaşandığı da raporda belirtiliyor. Örneğin, Nişantaşı Bölgesi'nde kiralama işlem adedi %27 artarken, metrekare bazında markaların daha küçük alanlara yöneldiği gözlemlendi. 

Rapor verilerine göre, İstiklal Caddesi'nde kiralama işlemleri 2022'ye göre adet bazında %157, metrekare bazında %100 artarken, kiralanan ortalama alan büyüklüğü azalarak 319 metrekareye düştü. İstiklal Caddesi'nde büyük alanlara sahip işlemler ise devam ettiği raporda belirtiliyor.

İstanbul'un ünlü alışveriş caddelerinin mağaza kiraları Avrupa ile yarışıyor resim: 0

Bağdat Caddesi, yabancı markaların dikkatini çekiyor

Deprem sonrası başlayan restorasyon ve kentsel dönüşüm faaliyetlerinin, özellikle Bağdat Caddesi'nde belirgin bir şekilde artarak devam ettiğini gösteren rapora göre, caddenin uç kesimlerinde bulunan inşaat halindeki binalarda 2022'ye kıyasla metrekare bazında bir artış kaydedildi. Bu durum, Bağdat Caddesi'nde kiralama işlemlerinin adet bazında %4.54 düşüş göstermesine rağmen (22 adetten 21'e), kiralanan alanların ortalama büyüklüğünün geçen yıla göre artarak 230 metrekareye ulaştığını gösteriyor. Arz kısıtlılığı nedeniyle kiralama işlemlerinde azalma olurken, mağazalar daha geniş alanları tercih etti.

Bağdat Caddesi'nin dönüşümüyle yaratılan potansiyel, son yıllarda uluslararası markaların ve deneyim mağazalarının caddeye girişiyle birlikte yabancı marka ilgisi açısından dikkat çekici hale geldi. 2022 yılında olduğu gibi 2023 yılında da yabancı markaların en yüksek oranının (%21) Bağdat Caddesi'nde olduğu kaydedildi. Bağdat Caddesi'ni %16 ile İstiklal Caddesi ve %15 ile Nişantaşı Bölgesi takip etti. Yerel markalar ise pazarın %82.5'ini oluşturarak ağırlığını korudu.

2023 yılında yeni kiralama işlemlerinin %30'unun giyim ve ayakkabı kategorisinde gerçekleştiği belirtilen rapora göre, bunu %27 ile yeme-içme kategorisi izledi.

İstanbul'un ünlü alışveriş caddelerinin mağaza kiraları Avrupa ile yarışıyor resim: 1

En çok ziyaret edilen cadde İstiklal Caddesi

Rapora göre, 2023 yılında hafta sonlarında en çok ziyaret edilen alışveriş caddesi, günde 313 bin kişiyle İstiklal Caddesi oldu. Onu, 130 bin kişiyle Bağdat Caddesi ve 96 bin kişiyle Nişantaşı Bölgesi izledi. İstiklal Caddesi, 2022'ye göre %37 artışla hafta sonu yaya trafiğinde yükseliş elde eden tek alışveriş caddesi oldu.

Hafta içinde en fazla ziyaret edilen cadde, günlük 207 bin kişi ile yine İstiklal Caddesi olurken, yaya trafiğinin geçen yıla göre en fazla arttığı cadde yüzde 35'lik bir artışla bu kez Bağdat Caddesi oldu. İstiklal Caddesi'ni günlük ziyaretçi sayısıyla Bağdat Caddesi 144 bin kişiyle, Nişantaşı ise 82 bin kişiyle izledi.

ARCANOR teknoloji şirketi tarafından sağlanan ve ilk olarak 2022 yılı raporunda yayınlanan 'Yaya Trafiği Aylık Trendi' verisi, bu kez 2023 yılı dijital izleme verileriyle güncellendi. 2023 yılının ilk yarısında soğuk hava koşulları nedeniyle İstiklal Caddesi'ndeki yaya trafiği aylık ortalama 4.85 milyon kişinin altında seyrederken, Temmuz-Kasım ayları arasında bu rakam 2 katından fazla artarak aylık yaklaşık 11.32 milyon kişiye ulaştı. Bağdat Caddesi'nde ortalama aylık ziyaretçi sayısı yaklaşık 4.21 milyon kişi olurken, Nişantaşı Bölgesi'nde bu rakam 2.24 milyon kişi olarak kaydedildi.

İstanbul'un ünlü alışveriş caddelerinin mağaza kiraları Avrupa ile yarışıyor resim: 2

Abdi İpekçi Caddesi, Amesterdam'ı geride bıraktı

İstanbul'un ana caddelerinde arzın kısıtlılığı ve perakende talebinin artmasıyla birincil kira seviyelerinde dolar bazında yüzde 66.7'lik ciddi bir artış kaydedildi. Nişantaşı Bölgesi'nde Abdi İpekçi Caddesi, 13 yılın ardından tekrar en pahalı cadde unvanını kazandı.

2023 yılının son çeyreği verilerine göre, Abdi İpekçi Caddesi metrekare başına 250 dolar kira ile Amsterdam, Prag ve Helsinki'nin en lüks caddelerini geride bıraktı. İstiklal Caddesi 220 dolarlık kira ile ikinci sırada yer alırken, Bağdat Caddesi ise 150 dolarlık kira ile üçüncü oldu. Yıllık kira artışı oranları ise sırasıyla Abdi İpekçi Caddesi'nde yüzde 100, İstiklal Caddesi'nde yüzde 46.7 ve Bağdat Caddesi'nde yüzde 25 oldu.

 

Etiketler Kira Alışveriş
Yorumlar
Kalan Karakter 800