İstanbulluların yarıdan fazlası geçinemiyor! İşte İPA'nın raporu

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), 'İstanbul Barometresi Mart 2024' raporuna göre, İstanbulluların yarısından fazlası kredi kartı borçlarının minimum ödeme tutarını ancak karşılayabiliyor.

Güncelleme:

İstanbul'da nüfusun yarısından fazlası ya geçim sıkıntısı çekiyor ya da kısıtlı bir bütçeyle ayakta durmaya çalışıyor. Beş İstanbulludan üçü artık daha az gıda satın alabiliyor.

Rapora göre, mart ayında İstanbulluların %65,9'u şehrin gündeminin 31 Mart yerel seçimleri olduğunu belirtirken, %20,4'ü ise ekonomik sorunları vurguluyor. Kredi kartı borcunu asgari veya daha az bir miktarla ödeyebilen İstanbulluların oranı ise %52.

Cumhuriyet gazetesinin aktardığına göre, İstanbul'da kredi kartı sahiplerinin %33,9'u borçlarının minimum tutarını ödeyebildiklerini ifade ederken, %5,4'ü borçlarının tamamını ödeyemeyip bir kısmını ödeyebildiklerini belirtti. Ayrıca, %4,1'i minimum ödeme miktarından daha azını ödeyebildiklerini dile getirdi. Kredi kartı sahiplerinin %8,6'sı ise hiçbir şekilde kart borcunu ödeyemediklerini beyan etti.

Katılımcıların %17,9'u bazı faturaları ödeyemediğini ve borç altına girdiğini, %13,7'si ise aslında geçinmekte zorlandığını ifade etti. %47,4'ü ise ancak kısıtlı bir bütçeyle geçinebildiklerini belirtti.

Ayrıca, katılımcıların %60,9'u satın aldıkları gıda miktarının azaldığını, %97,8'i ise ekonomik sebeplerle gıda çeşidini azalttığını belirtti.

Etiketler İstanbul
Yorumlar
Kalan Karakter 800