İstanbul'daki plajlar temiz mi? Sağlık Bakanlığı açıkladı

İstanbul'da 96 nokta sürekli denizden su alınarak Sağlık Bakanlığı tarafından, 15 günde bir inceleniyor. Peki İstanbul’daki plajlar temiz mi?

Güncelleme:

15 Haziran'da başlayan ölçümlerde olumsuzluğa rastlanmadığı belirtilirken İstanbul Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı Çevre Sağlığı Uzmanı Hüseyin Özyurt, incelemelerin 15 Haziran ve 15 Eylül tarihleri arasında yapılacağını belirtti.

Numuneler laboratuvarda analiz ediliyor

Hüseyin Özyurt, "İlimizde yüzme sezonu öncesinde 96 adet yüzme alanı, yani plaj belirlendi. Bu yüzme alanlarından yüzme sezonu, 15 Haziran ve 15 Eylül arası, 1 Haziran'dan başlamak üzere numuneler alıyoruz. Bu çalışmalar 15 günde bir yürütülüyor. Eylül 15 itibariyle bu çalışmalar bitiyor. Daha sonra değerlendirmeler yapılıyor. Ve bu değerlendirmelere göre de Bakanlığımız sınıflandırmaları yapıyor. Bugün buradan bir su numunesi aldık. Biz deniz suyundan, yüzme alanı olan bir yerden numune aldık. Bu numuneler soğuk zincir ortamında halk sağlığı laboratuvarlarına ulaştırılıyor. İlimizde 3 tane halk sağlığı laboratuvarı var. Avrupa yakasında 1 no'lu ve 2 no'lu, Anadolu yakasında da 3 no'lu halk sağlığı laboratuvarımız var. Bütün numune çalışmaları, diğer sularda olduğu gibi yetkili olan bu laboratuvarlarda analiz ediliyor. Biz numune alırken rüzgarın yönü, deniz suyunun sıcaklığı gibi birtakım parametrelere de bakıyoruz. Ona göre numuneler alınıyor" diye konuştu.

Sonuçlar internetten takip edilebilir

Özyurt, "Bakanlığımız ve müdürlüğümüz merkezinden de koordine edilmektedir. Sonuçlar Sağlık Bakanlığı'nı yüzme.saglik.gov.tr adresinden yayınlanmaktadır. Orada yüzme alanlarının arka planları ve geçmişe yönelik sonuçları da rahatlıkla görülmektedir. Yani yüzme alanının, oradaki sosyal tesislerin geçmişe yönelik durumu neydi falan o tip bilgilere rahatlıkla vatandaş ulaşabilirler. Bugün itibariyle 96 yüzme alanında herhangi bir uygunsuzluk bulunmamaktadır. Şimdi numune sonuçları açıklanır açıklanmaz, hemen sistem üzerinden görüyoruz. Uygunsuz bir durum var ise plajda kirlilik gibi, hemen o yüzme alanını işletmesiyle ya da belediyesiyle hızlı bir iletişime geçerek faaliyeti durduruluyor. Çeşitli tabelalarla birtakım önlemlerle durduruluyor ve hemen takip numarası alınıyor. Takip numunesi uygun çıktığı zaman tekrardan o yüzme alanı hizmete açılıyor” açıklamasında bulundu.

Etiketler plaj
Yorumlar
Kalan Karakter 800