Irak – Türkiye petrol boru hattında neler yaşanıyor? Neden hala başlatılamadı?

OPEC'in 2. Büyük petrol üreten ülkesi olan Irak, Türkiye’ye petrol vermeye hazır. İşte detaylar…

Güncelleme:

Türkiye ile Irak arasında kurulan boru hattı 6 ay aradan sonra petrol taşımak için hazır. 2 üst düzey Irak petrol üretim yetkilisi tarafından yapılan açıklamada boru hattının nihayet hazır olduğunu ancak henüz Türkiye’den bir bildirim alınmadığını söylüyorlar.

Irak, ürettiği petrolün çok büyük bir kısmını yani %85’ini limanlar üzerinden ihraç ediyor. Türkiye üzerinden göndereceği petrol miktarı ise küresel petrol arzının sadece %0.5’i. Ancak rakam ne olursa bu yönde atılan bir adımın önemi büyük. Petrol ve enerji merkezi haline gelme amacı olan Türkiye için Irak – Türkiye petrol boru hattının aktif olarak çalışması son derece önemli.

Boru hattı neden kapandı? Neden hala başlamadı?

Boru hattı daha öncesinde Irak’ta yaşanan siyasi iktidarsızlık sonrasında 2013 yılında kapatılmıştı. Irak’ta üretilen Petrol, boru hattı ile birlikte Habur’a geliyor ve buradan Akdeniz’deki Ceyhan limanına pompalanıyor. Ancak uzun zamandır bu limanın kontrolünü isteyen Irak’a müsaade vermeyen Türkiye, bu anlamda boru hattını da kapatmış bulunuyordu. Görüşmeler sonrasında boru hattının tekrar açılması gündeme geldi.

Irak – Türkiye petrol boru hattında neler yaşanıyor? Neden hala başlatılamadı? resim: 0

Günlük olarak 370.000 varil olan akışın 2014 – 2018 yılları arasında yapılan ihracatlar nedeniyle durması sonrasında yeniden başlaması gündeme geldi. Üstelik yeniden başlaması için de her şey hazır. Yakın zamanda bu akışın tekrar başladığını görme şansımız var.

Etiketler petrol
Yorumlar
Kalan Karakter 800