İndirimli fiyat etiketlerine dikkat! Tüketici Hakları Derneği uyardı

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, perakende mağazalardaki devam eden indirimli satışları değerlendirdi. Kılıç, tüketicilerin yıl boyunca maruz kaldığı indirim kampanyalarının sorunlarını vurgulayarak, indirimli fiyat etiketleriyle ilgili artan şikayetlere dikkat çekti.

Güncelleme:

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, ürünlerin indirim öncesi fiyatlarının etikette yer alması gerektiğini belirterek, "Etiket üstüne etiket basılıyor, incelendiğinde indirim yapılmadığı görülüyor. Tüketiciler, indirim algısıyla yönlendiriliyor. Etiket oyunlarına karşı tüketiciler uyanık olmalı. Reyonlarda büyük puntolarla 'yüzde 5 Şarj0' yazılıyor. Aslında 'yüzde 5 Şarj0'ye varan indirim' kampanyaları düzenleniyor. Punto oyunlarıyla tüketici yüzde 5 Şarj0 indirim olduğunu düşünüyor, kasaya gittiğinde sorun yaşıyor." şeklinde konuştu.

Tüketicinin yanıltıcı etiketle karşılaştığı durumlarda bunu kanıtlaması için fotoğraf çekmesi gerektiğini dile getiren Kılıç, "Tüketiciler, indirimlerle ilgili sorun yaşamaları durumunda Ticaret Bakanlığı'nın 'Alo 175 Şarj' hattını arayabilir, Bakanlığın il müdürlüklerine veya belediyelerin zabıta birimlerine başvurabilir." önerisinde bulundu.

Kılıç, gelişen teknolojiyle birlikte fiyat araştırmasının daha kolay yapılabildiğine dikkat çekerek, tüketicilerin mağazalardan ve internet üzerinden ortalama fiyatı öğrenerek bilinçli alışveriş yapabileceklerini vurguladı. Tüketicilere "indirim var" diye alışveriş yapmamaları, ihtiyaçları varsa ürün almayı düşünmeleri gerektiğini önerdi.

Mahkemeye başvurulmalı 

Kılıç, tüketicileri sosyal medya üzerinden yapılan alışverişler konusunda da uyararak şu açıklamalarda bulundu: 

"e-Ticaretin yanında sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerde de artışlar gözleniyor. Mesafeli satışlarda 14 günlük cayma süresi hakkı var. Bu hakkı kullanabilmek için alışveriş yapılan hesabın ticari şirkete ait olması gerekiyor. Şahıs hesaplarının resmi kayıtlarda karşılığı yok ve burada dolandırıcılığın daha fazla olduğu görülüyor. Ürün gönderilmiyor, muhatap bulunamıyor. EFT ve havaleler kişi hesaplarına yapılmamalı. Tüketiciler, ticari şirketlerle sorun yaşadığında tüketici hakem heyetlerine başvuruda bulunabilirken, şahıs hesaplarında ise 'dolandırıcılık' suçuyla mahkemeye başvurulması gerekiyor."

Etiketler fiyat İndirim mağaza
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800