İndirdiğiniz uygulamaya dikkat!

Uygulama mağazalarından indirdiğiniz taklit uygulamalar nedeniyle, dolandırıcılık mağduru olabilirsiniz. Siber güvenlik uzmanları bu konu hakkında uyarılarda bulundu.

Giderek artan sayıda akıllı telefon kullanıcısına bağlı olarak mobil uygulama geliştirme büyük bir sektör haline geldi. Bugün kullanıcılara günlük yaşamlarının neredeyse her alanında yardımcı olan milyonlarca uygulama mevcut. Siber suçlular bu gerçekten hareketle kendi uygulamalarını geliştirerek kullanıcıların farkındalık eksiliğinden yararlanmaya çalışıyor.

Siber güvenlik şirketi Kaspersky araştırmacılarına göre, popüler oyunlar, sağlık uygulamaları ve fotoğraf düzenleyiciler gibi farklı mobil uygulamalarını taklit eden dolandırcılar, kullanıcıları gizlice ücretli hizmetlere abone yapan Truva atlarını aktif biçimde yaymaya başladı.

MESAJLARINIZA ERİŞİM İZNİ VERMEYİN

Truva atlarının, kullanıcının bildirimlerine ve mesajlarına erişim talep ettiğine dikkat çeken siber güvenlik uzmanları, bu atları yayan dolandırıcıların, ödemelerde ve para transferlerinde onay kodlarını içeren mesajları ele geçirmeyi hedeflediğini duyurdu.

DİKKATLİ OKUYUN

Yöntem şöyle işliyor: Kullanıcılar bu hizmetlere bilerek değil, dikkatsizlik sonucu abone oluyorlar. Örneğin kullanıcı alt detaylarda yazılanları okumuyor ve farkına varmadan burçlara göre geleceğini söylediğini iddia eden uygulama için ödeme yapıyor. Bu kurbanlar, söz konusu aboneliklerin başladığını ve tekrarlayarak devam ettiğini çoğu zaman geç fark ediyor. Truva atları, genellikle mağazadan indirilen gerçek uygulamanın kötü amaçlı kod eklenerek farklı bir adla yeniden mağazaya yüklemesiyle oluşturuluyor.

POPÜLER OYUNLARDA GİZLİ PENCERE

Vesub Trojan adlı Truva atı ise, resmi olmayan kaynaklar aracılığıyla yayılıyor ve GameBeyond, Tubemate, Minecraft, GTA5 ve Vidmate gibi popüler oyun ve uygulamaları taklit ediyor. Bu kötü amaçlı yazılım görünmez bir pencere açıp, abonelik istiyor ve ardından kurbana gelen kısa mesajlardan kodu alıp, giriyor. Böylece kullanıcı bilgisi veya rızası olmadan hizmete abone yapıyor.

TRUVA ATINA KARŞI HANGİ ÖNLEMLERİ ALMALI?

Siber güvelik uzmanları, tehditlerden korunmak için şunları öneriyor:

- Google Play'den uygulama yüklenirken dikkatli olunmalıdır. İncelemeler okunmalı, geliştirici, kullanım koşulları ve ödeme ayrıntıları araştırılmalıdır. Mesajlaşma için olumlu yorumlara sahip, iyi bilinen bir uygulama seçilmelidir.

- Kullanılan uygulamaların izinleri de kontrol edilmelidir ve ek izinler vermeden önce dikkat edilmelidir.

- Kötü amaçlı uygulamaları ve reklam yazılımlarını hedeflerine ulaşmadan önce tespit etmeye yardımcı olacak güvenilir bir güvenlik çözümü kullanılmalıdır.

- İşletim sistemi ve tüm önemli uygulamalar güncellenmelidir. Birçok güvenlik sorunu, yazılımın güncellenmiş sürümleri yüklenerek çözülebilir.

Uçak yolculuklarını keyifli geçirmenizi sağlayacak 5 tavsiyeSeyahat sitesi momondo, iş veya tatil seyahatlerinizde uçakta daha az yorulmanızı ve gökyüzündeki saatlerinizi daha keyifli geçirmenizi sağlayacak beş özel tavsiye hazırladı.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800