İklim endişesi en yüksek seviyede

İklim Değişikliği Algısı ve Enerji Tercihleri 2022 araştırması Türkiye’de her 10 kişiden sekizinin iklim değişikliği için endişe duyduğunu ortaya koydu. Araştırmada, iklim değişikliği için duyulan toplumsal endişe, son 5 yılın en yüksek seviyesi olarak ölçüldü.

İklim Haber ve KONDA Araştırma tarafından Türkiye çapında 2252 kişiyle görüşme yapılarak gerçekleştirilen ankete göre, toplumun yüzde 83’ü iklim değişikliği için endişeli. Her 10 kişiden 9’u Türkiye’nin en az Avrupa kadar iklim değişikliğiyle mücadele için çaba göstermesi gerektiğini düşünürken, her 3 kişiden 2'si iklim değişikliğinin sebebini orman kayıpları olarak görüyor. Görüşülen kişilerin en çok karşı çıktığı enerji kaynakları nükleer enerji ve kömür santralları olurken, en çok tercih ettiği kaynaklar ise güneş ve rüzgar enerjisi. 

İklim değişikliği yok diyen yüzde 2

İklim endişesi yaşam tarzı veya dini inançlara göre kayda değer bir değişim göstermezken, eğitim seviyesi arttıkça endişe seviyesinin de arttığı gözlemleniyor. Aynı zamanda, araştırmaya katılanların yüzde 78’i iklim değişikliğinin insan faaliyetlerinin sonucunda ortaya çıktığını belirtiyor. Toplumun sadece yüzde 2’si iklim değişikliği diye bir şey olmadığını düşünüyor.

Orman kayıpları endişeyi artırıyor

Bu yıl ankete eklenen “Partilerin/adayların Çevre/İklim/ Enerji konusundaki politikaları oy tercihinizi etkiliyor mu?” sorusuna her 3 kişiden 1'i parti veya adayların çevre ve iklim konusundaki politikalarının oy tercihini etkilediği cevabını verdi. Çalışmaya göre, eğitim seviyesi arttıkça, “çevre ve iklim konusundaki politikalar oy tercihimi etkiler” yanıtını verenlerin oranı artıyor. Toplumun yüzde 39’u Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelede hiç çaba göstermediğini düşünürken, yüzde 43’ü de bir çaba gösterdiğini ama yeterli olmadığını belirtti.

Her üç kişiden ikisi iklim değişikliğinin sebebini orman kayıpları olarak görüyor. Bu oranın, iklim değişikliğine karşı endişe düzeyi ortada olanlarda bile yüksek olduğu görülüyor. Görüşülen kişilerin yüzde 40’ı petrol, gaz ve kömür gibi fosil yakıtların iklim değişikliğine sebep olduğunu işaret ederken, yüzde 33’ü ise iklim değişikliğine kömürlü termik santralların neden olduğunu ifade etti.

Son üç araştırmada kişilerin “Türkiye iklim değişikliğine karşı ne yapmalı?” sorusuna en yüksek oranda verdiği cevap yeşil alanları korumak oluyor. Bireysel mücadelede en çok öne çıkarılan seçenek ise ağaç dikmek. İkincisi ise güneş ve rüzgardan üretilen elektriği kullanma talebi.

Yorumlar
Kalan Karakter 800