İki sigorta şirketine el konulmuştu: Hasar toplamı 1 milyar lirayı bulacak

Mellce ve GRI Sigorta'nın detaylı incelemeleri sonucunda, 125 bin sigortalının 450 milyon liralık sigorta priminin önemli bir kısmının, sahte hasarlar yoluyla şirketlerden sızdırıldığı belirlendi. Hasar toplamının 1 lirayı bulması bekleniyor.

Sigorta ve Özel Emeklilik Şirketleri Düzenleme ve Denetleme Kurulu (SEDDK), malvarlığı yükümlülüklerini karşılayamayan Mellce ve GRI Sigorta şirketlerine müdahale etti. İstanbul Metrosu dahil 125 bin sigortalının 450 milyon liralık primi, sahte hasarlarla şirketlerden kaçırıldı.  Hasarın toplamı 1 milyar lirayı bulması bekleniyor.

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, 28 Kasım'da SEDDK tarafından el konulan Mellce Karşılıklı Sigorta Kooperatifi ve GRI Sigorta AŞ'deki durum, 4 kurum tarafından değerlendirildi ve şirketlerin içini boşaltma riskini taşıyan gelişmeler tespit edildi. SEDDK Başkanı Davut Menteş, iki şirketin varlıklarının yükümlülüklerinin yarısını dahi karşılayamadığını belirterek, bu şirketlerin sektördeki büyüklüğünün sistemin binde 3'ü olduğunu ifade etti. Menteş, bu durumun sektör genelinde özel bir durum olduğunu vurguladı.

Müşterilere zarar karşılığı ödeme yapılacak

SEDDK, Türkiye Sigorta Birliği ve Güvence Hesabı ile TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi tarafından, İstanbul Metrosu dahil 125 bin kişi ve kurumun mağduriyetini önlemek amacıyla şirket malvarlıklarından kaynaklanacak hasarların karşılanması kararlaştırıldı. Şu anda devam eden hasar sayısı 8 bin civarında ve geri kalan poliçeler iptal edilecek. Yeniden sigorta yaptırmak isteyen kişilere, Türkiye Sigorta Birliği'nin tavsiye kararı ile yüzde 50 indirimli poliçe imkanı sunulacak. Hasarlar ödendikten sonra kalan miktar için müşterilere zarar karşılığı ödeme yapılacak.

Davut Menteş, yargılamaların Türk Ticaret Kanunu genel hükümleri temel alınarak yürütüldüğünü belirtti ve benzer olayların yaşanmaması için yasal düzenlemeler yapıldığını ifade etti.  Güvence Hesabı Genel Müdürü Abdullah Kara da, portföy yönetim yetkisinin kendilerine verildiğini ve durumun daha karmaşık olduğunu, bazı hasar ödemelerinin abartılı olduğunu ve şirketlerin içini boşaltma girişimi olduğunu kabul etti. 

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen, el konulan şirketlere ilişkin alınan kararın, yeni sigortalı arzını engellemek ve mevcut sigortalıları güvenli bir alana tahliye etmek amacıyla alındığını açıklandı. 

Etiketler Sigorta
Yorumlar
Kalan Karakter 800