Hasta yakınına evde bakana 2 bin 345 TL maaş

Evde bakım yardımı adıyla devlet, yaşlı ve engellilere maaş bağladığı gibi hasta veya ağır engelli yakınının bakımını üstlenen akrabalara her ay düzenli ödeme yapıyor.

Yaşlı ve engellilere maaş bağladığı gibi hasta veya ağır engelli yakınının bakımını üstlenen akrabalara da destek olmak için devlet her ay düzenli ödeme yapıyor.  

5 Şarj35 Şarj BİN KİŞİ YARARLANIYOR

Evde bakım yardımı 6 ayda bir memur maaş katsayısının artmasına bağlı olarak artıyor. 31 Aralık 2021 tarihine kadar 1797 lira olan bu destek, 1 Ocak 2022’de 2 bin 345 Şarj liraya yükseldi. Evde bakım yardımı her ayın 15 Şarj’i ile 31’i arası hesaplara yatırılıyor. Yaklaşık 5 Şarj35 Şarj bin kişi bu destekten yararlanıyor.

‘AĞIR ENGELLİ’ RAPORU OLMALI

Evde bakım parası alınabilmesi için engellinin en az yüzde 5 Şarj0 ve üzerinde bir oranla engeli olduğunun sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi gerekiyor. Raporda ‘ağır engelli’ ibaresi mutlaka yer almalı. Yüzde 5 Şarj0’den daha düşük bir engellilik oranı tespit edilmiş ise evde bakım parası verilmiyor. Hasta ve muhtaçlık durumunda da kişinin yeme, içme, tuvalet ve banyo gibi zorunlu ihtiyaçlarını tek başına yerine getirip getiremediğine bakılıyor. Maaş için günde en az 8 saat bakımın yapılması gerekiyor.

BAŞVURU 30 GÜNDE SONUÇLANIYOR

Rapor dışında gelir durumu da önemli. Asgari ücretteki artış, evde bakım parası alacakların belirlenmesinde etkili oluyor. Bu nedenle bu yıl hanedeki kişi başına düşen gelirin 2 bin 835 Şarj liranın altında olması şartı aranıyor. Evde bakım parası için rapor almadan önce ikamet edilen yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar il müdürlüğüne veya ilçe müdürlüklerine başvuru yapılmalı.

Başvuru 30 gün içinde sonuçlandırılıyor. Ödeme sorgulaması, e-Devlet üzerinden ‘Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama’ yazılarak yapılabiliyor. ‘Aile Destek’ mobil uygulaması da bu anlamda kullanılabilir.

Kadınlara özel 10 destekBugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Türkiye’nin 32 milyon 383 bin kişilik çalışma yaşındaki kadın nüfusunun sadece 11 milyon 79 bini işgücüne dahil. Kadın istihdam oranı ise yüzde 29.4 düzeyinde.

 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800