Haftada 4 gün çalışmak stres ve uykusuzluğu azalttı

Portekiz'de sol hükümetin haziran ayında başlattığı pilot uygulamaya katılan çalışanlar, maaşları azalmadan haftada dört gün çalışmanın kendilerini memnun ettiğini ifade ediyor. Buna göre, çalışanların kaygı ve gerginlik düzeyi yüzde 21, yorgunluk düzeyi ise yüzde 23 azaldı.

Son birkaç yılda dünya genelinde popüler hale gelen haftada dört gün çalışma modelini 41 şirkette toplam bin çalışanla deneyen Portekiz, bu sayede iş ile aile arasındaki bağların güçlenmesini ve iş yerlerinde verimliliğin artmasını amaçlıyor.

Ülkede haziran ayından itibaren pilot uygulamaya katılan çalışanlar arasında yapılan anket sonuçlarına göre, stres ve uykusuzluk sorunlarının yüzde 21 azaldığı belirlendi.

Projenin ilerleyişini değerlendirmek amacıyla hükümet tarafından düzenlenen ankette, iş ve aile hayatını bir arada yürütmenin "zor" veya "çok zor" olduğunu düşünenlerin oranının yüzde 46'dan yüzde 8'e düştüğü tespit edildi.

Yorgunluk hissi yüzde 23 azaldı

Ankete göre, pilot uygulamaya dahil olan şirketlerde çalışanlarda kaygı, gerginlik ve depresiflik durumlarının yüzde 21, yorgunluk hissinin yüzde 23 ve yalnızlık hissinin yüzde 14 azaldığı belirtildi.

Ayrıca, çalışanların yüzde 65'inin aileleriyle daha fazla vakit geçirdiklerini, hobi ve ilgi alanlarına daha fazla zaman ayıranların oranının da yüzde 60'a ulaştığı kaydedildi.

Pilot uygulamaya katılan şirketlerin haftalık çalışma saatlerini yüzde 12 azaltarak 36,5 saate düşürdüğü ve çalışan maaşlarında herhangi bir kesinti yapmadığı bildirildi.

En çok pazartesi tercih ediliyor

Şirketlerin işleyişlerine bağlı olarak belirlenen boş günlerde, beklenenden farklı olarak sadece yüzde 20'sinin cuma gününü tercih ettiği, en çok pazartesi gününün seçildiği bilgisi paylaşıldı.

Londra Üniversitesi Ekonomi Profesörü Pedro Gomes, yeni çalışma düzenine uyum sağlamanın bazı zorluklar içerdiğine dikkat çekti. Gomes, verimliliği artırmak için yeni çalışma saatlerinde bazı alışkanlıkların değiştirilmesi gerektiğini belirtirken, pilot uygulamaya katılan şirketlerde liderlik pozisyonundaki kadın oranının yüzde 60'a yaklaştığını ancak genel olarak ülkedeki oranın yüzde 27 olduğunu ifade etti.

Pilot uygulamaya dahil olan şirketlerin yüzde 95'i şu an için bu sistemden faydalı bulduklarını belirtse de, araştırmanın Nisan 2024'te tamamlanacağı bilgisi paylaşıldı.

Belçika, İzlanda ve kısmen Fransa gibi bazı Avrupa ülkelerinde de Portekiz'deki benzer çalışma sistemleri uygulanıyor. İspanya'daki sol koalisyon hükümeti ise haftalık çalışma süresini 2025'te 37,5 saate indirmeyi planlıyor.

Etiketler İş
Yorumlar
Kalan Karakter 800