Green card başvurusu nasıl yapılır?

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) kalıcı ikamet ve çalışma hakkı tanıyan 'Yeşil Kart' olarak bilinen Green Card başvuruları başladı. Green Card başvuru ücretleri ve başvuru şartları neler? İşte Green Card hakkında merak edilen soruların yanıtını yazımızda bulabilirsiniz.

1 11 GREEN CARD BAŞVURULARI NE ZAMAN?
GREEN CARD BAŞVURULARI NE ZAMAN?

ABD Freetown Büyükelçiliği, DV 2024 Green Card çekilişi başvuru tarihlerini açıkladı. Büyükelçilikten yapılan açıklamaya göre; Green Card başvuruları, 5 Ekim - 8 Kasım 2022 tarihlerinde alınacak.

Green Card başvuruları her yıl ekim ayının ilk haftasında gerçekleşiyor. Bu yıl 5 Ekim – 8 Kasım tarihleri arasında yapılacak. Green Card çekilişi için 5 Ekim - 8 Kasım 2022 tarihleri arası başvurular alınacak.

2 11 GREEN CARD BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
 GREEN CARD BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Green Card başvuruları, DV Lottery üzerinden ücretsiz yapılıyor. Resmi ya da aracı bir kuruma gerek kalmadan DV Lottery internet sitesinden (https://dvprogram.state.gov/) Green Card başvurusunu yapabilirsiniz.

İngilizce olan başvuru sitesinde tüm aşamaların iyi anlaşılması ve doğru cevaplanması gerekiyor. Ayrıca başvuru yapan kişiler, bilgilerini hatasız bir şekilde doldurulmalıdır.

3 11 BAŞVURU SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?
BAŞVURU SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?

dvprogram.state.gov/ sitesindeki ‘katılımcı durum kontrolü’ sayfasına elektronik başvurularını yapanlar kendilerine verilen onay numaralarını girerek öğrenebiliyor. Kurayı kazanamayanlar bir sonraki sene tekrar başvuru yapabiliyor.

DV kurasını kazandığını öğrendikten sonra ‘katılımcı durum kontrolü’ sayfasında yer alan yönergeleri takip ederek istenilen formları Kentucky Konsolosluk Merkezi'ne gönderebilirsiniz.

4 11 GREEN CARD BAŞVURU ŞARTLARI NELER?
GREEN CARD BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Başvuracak kişinin yaşadığı ülkenin, Amerikan hükümetince Green Card başvurusu yapabilen ülkeler arasında olması. Türkiye, bu hakka sahip olan ülkeler arasındadır.

Amerika Birleşik Devletleri, son 5 yıl içinde kendi sınırları içine toplam 50 bin kişiden fazla göç vermiş olan ülkelere Green Card başvuru hakkı tanımıyor.

En az lise mezunu olmak. Eğer başvuracak kişi lise mezunu değilse son 5 yıl içinde uzmanlık gerektiren bir işte 2 yıl süresince çalışmış olması gerekiyor. Bu iş deneyiminin ABD'nin Çalışma Bakanlığı'na ait meslek unvanları listesi gözetilerek, orada bulunan uygun unvan karşılığına göre bildirilmelidir.  

18 yaşını geçmiş olmak. 18 yaşından küçükler, ebeveynlerinin denetiminde başvurabiliyor.

Başvuruyu Green Card resmi internet sitesi üzerinden yapmak.

Başvuruda kullanılan fotoğrafın, gerekli ölçülerle ve mevcut halimizle birebir uyumlu olmalı.

Başvuru sonrasında verilen numara saklanmalı.

 

Green Card başvurusunu internet üzerinden her başvuru döneminde bir kez yapilabilir.

Aynı yıl içinde aynı kişinin birden fazla başvuru gönderdiği tespit edilenlerin başvuruları o yıl için iptal ediliyor.

Başvurusu sonucunda Green Card'a hak kazanıp kazanılmadığı, başvuru sistemi üzerinden, başvuru sonrasında verilen onay kodu ile kontrol edilebilir.

5 11 GREEN CARD BAŞVURUSU ÜCRETLİ Mİ?
GREEN CARD BAŞVURUSU ÜCRETLİ Mİ?

Green Card başvurusu yapmak ücretsiz. Ancak çekiliş sonucunda Green Card almaya hak kazanılması halinde, Amerika'ya gitmek için bazı ödemeler yapılması gerekiyor.

6 11 BAŞVURU İÇİN İNGİLİZCE BİLMEK ŞART MI?
BAŞVURU İÇİN İNGİLİZCE BİLMEK ŞART MI?

Başvurusu yapmak için İngilizce bilme zorunluluğu aranmıyor. Ancak formun doğru ve eksizsiz doldurulması, Green Card almaya hak kazanılması durumunda İngilizce yeterliliği şartının sağlanması gerekiyor.

7 11 TÜRKİYE’DEN KAÇ KİŞİYE GREEN CARD VERİLİYOR?
TÜRKİYE’DEN KAÇ KİŞİYE GREEN CARD VERİLİYOR?

Türkiye'den her yıl yaklaşık 2 bin 500 kişi çekilişi kazanarak mülakata katılmaya hak kazanıyor. Green Card'a sahip olan kişi, ABD’de çalışma, iş kurma, oturma ve eğitim hakkına sahip oluyor. Devlet veya özel sektörde çalışabildi gibi isterse kendi işinizi kurma hakkı da elde ediyor.

8 11 GREEN CARD MÜLAKATINDA NE SORULUYOR?
GREEN CARD MÜLAKATINDA NE SORULUYOR?

Genel olarak başvuran kişinin geçmişi, hayat koşulları, yaşam tarzı ve alışkanlıklarıyla ilgili sorular yöneltiliyor. Ayrıca ailesi ve akrabaları hakkında da sorular soruluyor.

9 11 GREEN KART KURASINDA KAZANMA İHTİMALİ NEDİR?
GREEN KART KURASINDA KAZANMA İHTİMALİ NEDİR?

Kurada kazanma ihtimali yaklaşık yüzde 5'tir. Yani çekilişe katılan 25 kişiden biri kazanıyor. Önemli olan başvurunun diskalifiye edilmeyecek şekilde yapılmasıdır.

10 11 GREEN CARD KAÇ YIL GEÇERLİDİR?
GREEN CARD KAÇ YIL GEÇERLİDİR?

Green Card sahibi olduktan sonra Amerika'da yaşamak zorunlu değil. Green Card ile birlikte hak kazanmış olan kişilere 5 yıl boyunca ülkede oturma ve çalışma hakkı veriliyor.

11 11 GREEN CARD’I ÖNCEKİ YILLARDA KAÇ KAZANDI?
GREEN CARD’I ÖNCEKİ YILLARDA KAÇ KAZANDI?

Green Card için 2020 yılında 221 bin 271 kişi başvuruda bulundu, bu kişilerden 2 bin 709’u kurayı kazandı. 2021 yılında ise 128 bin 783 kişi başvurdu, 2 bin 874’ü seçildi.

Yorumlar
Kalan Karakter 800