George Arthur Akerlof kimdir?

George Arthur Akerlof, ekonominin önemli isimlerindendir. Peki, George Arthur Akerlof kimdir? İşte, George Arthur Akerlof'un eserleri...

Güncelleme:

George Arthur Akerlof, Amerika’da 17 Haziran 1940’da dünyaya gelmiştir. Ev hanımı bir anne ve kimyager bir baba tarafından dünyaya gelmiştir. Çocukluk ve gençlik yılları bunalımlı olduğu için ekonomiye yönelmiştir.

George Arthur Akerlof, Lawrenceville School’dan 1958’den mezun olmuştur. Mezun olduktan sonra ekonomi eğitimi görmüştür. 1978 yılında evlendiği eşi Janet Yellen’da kendisi gibi ekonomisttir. Ayrıca Janet Yellen ABD Merkez Bankası Başkanı olarak görev yapmaktadır. Yellen, bunun yanında Berkeley Üniversitesi’nde ekonomi profesörüdür. George Arthur Akerlof ile Janet Yellen çiftinin, Robert Akerlof isimli bir oğlu vardır.

1962’de Yale Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamlayan Akerlof, 1996’da MIT iktisat doktorasını tamamlamıştır. Daha sonra Kaliforniya Üniversitesi’nde asistan olarak çalışarak, ekonomi dersleri vermiştir. 30 yaşındayken The Market for Lemons: Quality Uncertainity and the Market Mechanism (Limon Piyasası: Kalite, Belirsizlik ve Piyasa Mekanizması) adlı makaleyi yazarak, üne kavuşmuştur. Nobel kazandıracak olan çalışmaya teorik olarak ilk kez bu makalede değinmiştir.

Hindistan İstatistik Enstitüsü ve Harvard Üniversitesinde 1974 yılında çalışmalar yapmıştır. 1978’de yılında Kaliforniya Üniversitesi’nde profesör olmuştur. London School of Economics’de 1978 -1980 yılları arasında ders vermiştir. Öğrencileri tarafından ‘yaşayan bir efsane’ olarak anılmaktadır.

Akerlof, enformasyon asimetresi, asimetrik enformasyon, asimetrik bilgi gibi konularla ilgilenmiştir. 1970 yılında  “The Market For “Lemons”: Quality,uncertainty and the market mechanism” adlı makeleyi yazmıştır.

George Arthur Akerlof'un Önemli Eserleri

  • 2001 - Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley-ABD ödülü verilmiştir. Akerlof, bu ödüle “Asimetrik Enformasyonun Geçerli Olduğu Piyasaların Analizi Üzerine Yaptıkları Katkılardan” dolayı layık görülmüştür.
  • Hayvansal Güdüler- George A. Akerlof - Robert J. Shiller
  • Sazan Avı Manipülasyon ve Hile Ekonomisi- Robert J. Shiller, George A. Akerlof
  •  Kimlik İktisadı-  Rachel E. Krranton , George A. Akerlog
Etiketler kimdir
Yorumlar
Kalan Karakter 800