Genel ve merkezi yönetim muhasebe esaslarında düzenleme

Hazine ve Maliye Bakanlığı, genel ve merkezi yönetim muhasebe ilkelerinde düzenlemeler gerçekleştirdi.

Güncelleme:

 Bakanlık, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliği ile Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliği değişiklikleriyle önemli güncellemeleri duyurdu.

Bakanlık kaynaklarına göre, Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümleri, 1 No'lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile program bütçe uygulamasına uyum sağlamak amacıyla güncellendi.

Yapılan değişikliklerle, muhasebeleştirme belgesi tek bir belge haline getirildi ve ödeme emri belgesi ile muhasebe işlem fişi şekil ve içeriği yeniden düzenlendi.

Temel esaslar yeniden belirlendi

Kamu idaresi bazında muhasebeleştirme, raporlama ve defter oluşturulmasına ilişkin temel esaslar belirlendi. Mahsup dönemi kayıt işlemleri düzenlenerek, mahsup kayıtlarının ilgili yıl hesaplarında gösterilmesi sağlandı, bu da süreçte sadeleştirmeye katkı sağladı.

Bütçe gideri hesaplamaları ve ilgili raporlamalarda, program bütçe uygulamasına uygun güncellemelere gidildi. Türev ürünlerin işlemleriyle ilgili hesap ve işleyişlerde iyileştirmeler yapıldı. Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası işlemleri de düzenlemeye tabi tutuldu.

Her iki yönetmelik de 31 Aralık 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.
 
 
 
 

Etiketler muhasebe
Yorumlar
Kalan Karakter 800