Gençlerin finansal pişmanlık oranı yüzde 60! Acilen tasarruf bilinci kazandırılmalı

New York merkezli tüketici finansal hizmetler şirketi Bankrate’in 3 bin 700 kişiyle gerçekleştirdiği ankette, genç kuşakların finansal pişmanlık oranı yüzde 60 olarak belirlendi.

Güncelleme:

Amerikan kişisel finans şirketi Credit Karma tarafından yayınlanan rapora göre; kredi borçları nedeniyle kredi notu düşük olan genç nesil, orta ve uzun vadeli ihtiyaçlar söz konusu olduğunda finansman açısından daha da zor bir duruma düşebilir.

“Genç kuşakların yaşadığı finansal pişmanlıklarının ilk iki sırasında ‘tasarruf yapamamak’ ve ‘çok fazla kredi kartı borcuna girmek’ var” diyen Birevim Genel Müdürü Av. Mahir Orak, gençlerin finansal gelişimlerinin en kritik dönemlerinde borç sarmalına girdiğini söyledi.

‘Gençlerin borçlarında artış var’

Orak, Credit Karma raporuna ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Rapor ABD’deki gençlerin borç balonlarının geçen yılın son çeyreğinde, bir önceki üç aya kıyasla yüzde 3,1 arttığını ortaya koydu. Ayrıca gençler, 30 günden fazla gecikmiş herhangi bir kredi kartı, mortgage, öğrenci kredisi, sağlık kredisi, otomobil kiralama veya otomobil kredisi hesaplarını içeren vadesi geçmiş borçlarda artış gören tek nesil.

‘Gençler finansal çıkmaza sürükleniyor’

Rapordaki veriler şunu gösteriyor; gençlerimiz, finansal açıdan bir çıkmaza sürükleniyor. Hayata borçlu başlayan ve kendi finansal meseleleriyle beli bükülen bir neslin, ülkesini muasır medeniyetler seviyesine çıkarması ve ekonomik kalkınma için fayda sağlaması beklenemez. Ayakları yere basan, finansal özgürlüğünü kazanmış gençler yetiştirmeliyiz. Bu anlamda borçların yapılandırılması ve finansal okuryazarlık düzeyinin artırılması ilk adım olmalıdır. Gençlerimizin borçlanmadan kendi birikimleri ile mal edinmelerini mümkün hale getiren tasarruf finansmanı sistemi teşvik edilmelidir.”

‘Bir an önce tasarruf bilinci kazandırılmalı’

Günümüzün ekonomik koşullarında finansal dengeyi koruyabilmenin tasarrufla mümkün olabileceğini kaydeden Mahir Orak, Amerikan kişisel finans şirketi NerdWallet’in anketine göre, gençlerin kredi kartlarından gecikme ücreti ödeme olasılıklarının yüksek olduğunun saptandığını söyledi.

Banka ve kredi kartı hesaplarının göz ardı edilmesinin sonuçları arasında aşırı harcama ve derin borçların yer aldığını vurgulayan Orak, “Finansal kaçınma adını verdiğimiz bu durum, ekonomik yapının temelden sarsılmasına neden olabilecek kadar ciddi bir durumdur. Borçtan kaçınmak; ev ve araç sahibi olmak, iş kurmak gibi daha sonraki dönüm noktalarını zorlaştırabilir. Önlem almazsak sonuçları herkes için çok ağır olabilir. Bir an önce tasarruf bilincini artırmak, tasarruf finansmanı sistemine dahil olarak sağlayacakları faydaları anlatmak zorundayız” diye konuştu.

Etiketler finans Tasarruf genç
Yorumlar
Kalan Karakter 800