Geçen ay 'en sıcak ocak' olarak kayıtlara geçti

Avrupa Birliği'nin (AB) Copernicus uydu izleme sisteminin ölçümlerine göre, geçen ayın bugüne kadar kaydedilmiş en sıcak ocak olduğu bildirildi.

Copernicus tarafından yapılan açıklamada, geçen ayın ortalama yüzey hava sıcaklığının 13,14 derece olarak ölçüldüğü ifade edildi. Bu ölçüm, ocak ayı için 1991-2020 ortalamasının 0,70 derece üzerinde ve 2020'de kaydedilen bir önceki en sıcak ocak ayının 0,12 derece üzerinde gerçekleşti.

Açıklamada, son 8 ayın ardışık olarak en sıcak aylar olarak kaydedildiği ve son 12 aydaki (Şubat 2023 - Ocak 2024) küresel ortalama sıcaklığın 1991-2020 ortalamasının 0,64 santigrat derece üzerinde olduğu vurgulandı.

Ortalamanın üzerinde sıcaklık

Avrupa genelinde geçen ayın sıcaklıkları, kuzey ve güney bölgelerinde belirgin bir farklılık gösterdi. İskandinav ülkelerinde sıcaklıklar, 1991-2020 ortalamasının oldukça altında seyrederken, güney bölgelerde ise bu ortalamanın üzerinde kaydedildi.

Ayrıca, Doğu Kanada, Kuzeybatı Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya'da ortalamanın oldukça üzerinde sıcaklıklar gözlemlenirken, Batı Kanada, Orta Amerika ve Doğu Sibirya'nın çoğunda ortalamanın altında sıcaklıklar kaydedildi.

Açıklamada, Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktör Yardımcısı Samantha Burgess'in "Sera gazı emisyonlarındaki hızlı azalma, küresel sıcaklıkların artışını durdurmanın tek yoludur." uyarısına da yer verildi.

Etiketler sıcak
Yorumlar
Kalan Karakter 800