Fitch Ratings'ten Türk bankaları yorumu

Fitch Ratings, bu yılın üçüncü çeyreğinde Türk bankalarının marjlarını desteklediğini açıkladığı raporunda, makro ihtiyati düzenlemelerin sadeleştirilmesine yönelik atılan adımların olumlu etkisine vurgu yaptı.

Fitch Ratings'in son üç aylık dönemi değerlendiren Türk Bankaları Veri İzleme Raporu'na göre, Türk bankaları, makro ihtiyati düzenlemelerin yanı sıra artan faiz oranları ve beklenenden daha iyi olan enflasyona endeksli tahvil kazançları gibi faktörlerin etkisiyle yılın üçüncü çeyreğinde performanslarını artırdı.

Net faiz gelirlerindeki artış, halen yüksek olan TL mevduat maliyetlerini büyük ölçüde dengeledi. Ticari kazançlar ve ücretler, önceki dönemlere göre daha düşük olmasına rağmen, performansı desteklemeye devam etti.

Üçüncü çeyrekte, artan faiz oranlarının etkisiyle kredi büyümesinde yavaşlama gözlendi.

Fitch Ratings'e göre, parasal sıkılaşma süreci, düzenleyici kısıtlamalar ve yüksek lira faiz oranları göz önüne alındığında, kredi büyümesinin sınırlı kalmasını bekliyor.  Kapsam dahilindeki bankaların yabancı para toptan fonlama/özkaynak dışı ortalama payı üçüncü çeyrek sonunda oldukça istikrarlı bir seyir izledi.

Fitch'in Türk Bankaları Veri İzleme Raporu, Türkiye'deki bankacılık sektörü varlıklarının yüzde 83'ünü oluşturan 13 bankayı içeriyor. 

Yorumlar
Kalan Karakter 800