Etkileyici bir iş başvurusu nasıl olmalı?

İş bulmanın ilk adımı iş başvurusu yapmak. ‘İş başvurusu nasıl yapılır’ sorusu ise, başvuruda öne çıkmanın en kilit noktası.

Etkileyici ve dikkat çekici bir iş başvurusu için bazı kriterlere dikkat etmek oldukça önemli. Yapacağınız iş başvurusunda öne çıkmanın en iyi yolu da araştırma yaparak hazırlıklı olmak. Başvuracağınız pozisyonun ne gibi özellikler gerektirdiğini ve şirketin ne aradığını bilmek, becerilerinizi ve deneyiminizi şirketin ihtiyaçlarıyla eşleştirmek, iyi bir sonuç almanın ilk adımlarını oluşturuyor. Eğer çalışmak istediğiniz şirketin ne istediğini bilirseniz, başvuracağınız iş için en iyi kişinin siz olduğuna yöneticileri daha kolay ikna edebilirsiniz.

İş başvurunuzun diğer adaylardan daha etkileyici olmasını sağlamak yapabileceğiniz bazı şeyler var. İşte, iş başvursunda dikkat etmeniz gereken noktalar...

Anahtar kelimeleri kullanın

Başvuru dosyanızdaki metinde iş ilanında yer alan anahtar kelimeleri kullanmanız gerekir. Böylece başvurunuz şirketin kullandığı algoritma tarafından görünür hale gelecektir.

Şirketler özgeçmişleri ve kapak mektuplarını belirli anahtar kelimeler için taramak üzere bazı algoritmalar kullanır. Başvurunuzda anahtar kelimeler mevcut değilse, başvurunuz işe alım yöneticisi tarafından görülmeyebilir. Doğru anahtar kelimeleri eklemek, iş ilanında belirtilen niteliklerle eşleşmenizi sağlayacaktır.

Sonuç olarak, başvuru dosyanızı başvurduğunuz her iş için özelleştirmek size zaman kazandıracak ve mülakata girme şansınızı artıracaktır.

Pozisyona uygun özgeçmiş ve kapak mektubu 

Özgeçmişiniz ve kapak mektubu işverenlerin ilk gördükleri dökümanlardır. Pozisyona uygun bir başvuru, şirketi ve işi önemsediğinizi ve ekibin bir parçası olmaya hazır olduğunuzu gösterir. Ayrıca, özelleştirilmiş materyaller rekabette öne çıkmanıza yardımcı olur.

Özgeçmişinize bir sertifika ekleyin

Rekabette öne çıkmanın bir yolu da varsa sertifikalarınızı sunmaktır. Sertifikalar, yeterli donanım ve becerilere sahip olduğunuzun göstergesidir. Birden fazla sertifikaya sahipseniz, tümünü öz geçmişinize ekleyin. Sertifikanın kapsamına, önemine ve ne olduğuna dair kısa bir açıklamayı da özgeçmişinize dahil etmelisiniz.

Proje ve deneyimlerinizi anlatın

Şirkete değer katabilmek işverenler için önemlidir. Bunu göstermek için de özgeçmişinizde sadece yaptığınız işleri sıralamak yerine başarılarınızı sergileyin. Çalıştığınız yerlerde ne gibi görevler üstlendiğinizi, neler başardığınızı, hangi projelere dahil olduğunuzu ve ne gibi sonuçlar elde ettiğinizi ayrıntılı bir şekilde sunun. Varsa ödül veya takdir belgeleriniz, bunları da özgeçmişinizde vurgulayın.

Anlaşılır ve sade özgeçmiş

Özgeçmişiniz, işveren nezdinde iyi bir izlenim bırakmak için ilk fırsattır.

Açık, özlü ve okunması kolay olmalıdır.

Sade bir özgeçmiş şablonu kullanın.

Niteliklerinizi etkili bir şekilde ifade edebilmek için sade tasarımlar ve anlaşılır yazı tiplerini kullanın.

Özgeçmişiniz hızlı bir şekilde gözden geçirilebilir formatta olmalı.

Yazım ve dilbilgisi hatalarına dikkat edin.

Herhangi bir materyal göndermeden önce, bunları dikkatlice okuyarak düzeltin.

Her belgeyi yavaşça okuyun, her kelimeye ve cümleye dikkat edin.

Başvuru yaptıktan sonra takip edin

İş başvurunuzu gönderdikten sonra şirketle irtibata geçmeniz çok önemlidir. Bu, pozisyona olan ilginizi gösterir ve elinizden gelenin fazlasını yapmaya istekli olduğunuzu gösterir.

İş görüşmesinden sonra bir teşekkür notu göndererek, işe alım müdürüyle görüşerek veya başvuru durumunuzu sorarak bu konuyu gündemde tutabilirsiniz.

Diyarbakır’da 1500 bin kişiyi işe alacakDiyarbakır’da 1500 bin kişiyi işe alacakErkek giyim markası, Diyarbakır’da kurduğu mont ve kaban üretim tesisinde 450 olan çalışan sayısını 2 bine çıkarmayı hedefliyor.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800