En yüksek kazanç hangi sektörde?

Türkiye'de geçen yıl en yüksek yıllık ortalama brüt kazancı, 293 bin 511 lirayla finans ve sigorta faaliyetlerinde çalışanlar elde etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Kazanç Yapısı Araştırması"nın 2022 yılı sonuçlarını duyurdu. Verilere göre, kasım ayı referans alınarak gerçekleştirilen bu çalışma, aylık ücretli çalışma saatlerinin toplamda 201,3 olduğunu ortaya koydu. Erkeklerde bu rakam 206,3 iken kadınlarda 191 olarak kaydedildi.

Saatlik ortalama brüt ücret-maaş ise toplamda 55,4 lira olarak belirlendi. Erkek ücretli çalışanların saatlik ortalama brüt ücret-maaşı 54,4 lira iken, kadınlar için bu rakam 57,4 lira oldu.

Aylık ortalama kişi başı brüt ücret-maaş ise toplamda 11 bin 143 lira olarak tespit edildi. Erkeklerde bu rakam 11 bin 233 lira iken, kadınlarda 10 bin 961 lira olarak hesaplandı.

Aylık ortalama kişi başı kazanç ise toplamda 12 bin 450 lira olarak belirlendi. Erkeklerin aylık ortalama kişi başı kazancı 12 bin 487 lira iken, kadınlar için bu rakam 12 bin 376 lira olarak kaydedildi.

Geçen yılın yıllık ortalama brüt kazancı 144 bin 390 lira olarak gerçekleşti. Erkeklerde bu rakam 147 bin 446 lira, kadınlarda ise 138 bin 366 lira olarak tahmin edildi.

Ücret ve kazanç farkı erkeklerin lehine

Eğitim düzeyiyle ilişkilendirildiğinde, hem erkek hem de kadın ücretli çalışanların kazançlarının genellikle eğitim düzeyiyle paralel olarak arttığı görüldü. Yükseköğretim düzeyinde eğitim alanların yıllık ortalama brüt kazancının en yüksek olduğu belirlendi; erkeklerde 207 bin 112 lira, kadınlarda ise 171 bin 568 lira.

Ekonomik faaliyet kollarına göre incelendiğinde, finans ve sigorta faaliyetleri sektöründe yıllık ortalama brüt kazancın en yüksek olduğu tespit edildi, bunu bilgi ve iletişim, ardından kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor faaliyetleri izledi.

Cinsiyetler arası ücret veya kazanç farkı incelendiğinde, bu farkın tüm eğitim düzeylerinde erkekler lehine olduğu görüldü. Yıllık ortalama brüt kazanca dayalı olarak en yüksek fark lise mezunlarında yüzde 19,6 iken, en düşük fark ilkokul ve altı mezunlarında yüzde 14,5 olarak kaydedildi.

Ayrıca, kazanç yapıları istatistikleri, AB ülkeleriyle eş zamanlı olarak dört yıllık aralıklarla anket verilerine dayalı olarak üretilmeye başlandı. İlk kez idari kayıtlar kullanılarak elde edilen bu istatistikler, B-S (O hariç) sektörlerinde en az bir ücretli çalışana sahip tüm işletmeleri kapsıyor. 
 
 
 

Etiketler finans
Yorumlar
Kalan Karakter 800