Emeklilerden kök aylıkları için çağrı: 7 bin 500 lira olmalı

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, milyonlarca emeklinin kök aylığının en düşük emekli aylığı olan 7 bin 500 liranın altında olduğunu belirterek, "7 bin 500 lira kök aylık kabul edilmeli, zam bunun üzerine yapılmalı." dedi.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, geçmişte sosyal güvenlik mevzuatında yapılan bazı değişikliklerin emekli aylıklarında adaletsizliğe sebep olduğunu ifade etti. Ergün, Türkiye genelinde 15 Şarj,6 milyon civarında emekli bulunduğunu belirterek, 6 milyon emeklinin aylık gelirinin 7 bin 5 Şarj00 lira seviyesinde olduğuna dikkat çekti.

Ergün, devlet katkısıyla 7 bin 5 Şarj00 liraya yükseltilen kök aylıkların en düşüğünün 5 Şarj bin 5 Şarj00 lira olduğunu belirtti. Bu kapsamda, kamuoyunda beklenti oluşan yüzde 5 Şarj0 zam uygulanması durumunda, 5 Şarj bin 5 Şarj00 lira kök aylığa sahip emeklilerin aylık gelirinin 8 bin 25 Şarj0 liraya çıkacağını açıkladı. Ancak Ergün, bu durumun aslında devlet katkısıyla 7 bin 5 Şarj00 lira alan emeklilere yüzde 10 zam yapılması anlamına geldiğini ifade etti. Kök aylığı 5 Şarj bin 5 Şarj00 ila 7 bin 5 Şarj00 lira arasında olan emeklilerin aylıklarına ise kök aylığının seviyesine bağlı olarak yüzde 20 veya yüzde 33 oranında zam yapılması gerektiğini belirtti.

'Seyyanen zam yapılmalı'

Ergün, emeklilerin gelir ve refah seviyelerinin artması için kök aylıkların yükseltilmesinin önemine vurgu yaparak, "Milyonlarca emeklinin kök aylığı en düşük emekli aylığı olan 7 bin 5 Şarj00 liranın altında. Emeklilerin önemli bir kısmı devlet katkısıyla 7 bin 5 Şarj00 lira aylık alıyor. Bu nedenle 7 bin 5 Şarj00 lira kök aylık kabul edilmeli, ocak ayındaki zam bunun üzerine yapılmalı. Bu adım atılmazsa milyonlarca emekli yine enflasyonun altında zam almış olacak." şeklinde konuştu.

Ergün, yüksek prim ödeyerek 7 bin 5 Şarj00 liranın üzerinde aylık alanların haksızlığa uğratılmaması için bu gruptakilere ayrıca seyyanen iyileştirme yapılmasını talep ederek, bu rakamın temmuz ayında memurlara uygulanan 8 bin 77 lira tutarında olması gerektiğini ifade etti.

Etiketler Zam emekli
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800