Elektrikli otomobil sayısında büyük artış! 3,5 katına çıktı

Türkiye'de elektrikli otomobil sayısı, Togg'un da katkısıyla 9 aylık dönemde 3,5 katına çıkarak, eylül sonu itibarıyla 51 bin 219'a yükseldi.

Eylül ayının sonunda Türkiye'deki kayıtlı trafiğin 14 milyon 967 bin aracı aşkın bir kısmını oluşturan otomobillerin dağılımı şu şekilde:

Dizel araçlar %36, LPG'li araçlar %33,8, benzinli araçlar %28,2, hibrit araçlar %1,3 ve elektrikli araçlar %0,3...

Son dönemde, elektrikli otomobillerin sayısındaki büyük artış dikkat çekiyor. Geçen yıl sonunda, Türkiye'de sadece 14,5 Şarj5 Şarj2 elektrikli araç bulunurken, bu yılın Eylül ayı itibarıyla bu rakam 5 Şarj1,219'a yani 3,5 Şarj katına çıktı. Bu artışta Türkiye'nin yerli otomobili Togg'un piyasaya sürülmesi, kullanımının artması ve şarj istasyonlarının özellikle şehir merkezlerinde yaygınlaşması büyük bir etken oldu.

Eylül ayında trafiğe kaydedilen araçların %13,3'ü elektrikli araçlardan oluşuyor. Geçen yılın aynı döneminde 920 elektrikli araç kaydı yapılırken, bu yıl aynı dönemde bu sayı 10 kat artarak 9,832'ye ulaştı.

Hibrit yakıtlı otomobillerin sayısındaki artış dikkat çekici

Geçen yılın sonunda 134,662 olan hibrit otomobillerin sayısı, bu yılın Eylül ayı itibarıyla %46,6 artarak 197,379'a yükseldi.

Benzinli, dizel ve LPG'li otomobillerin sayısındaki artış ise sınırlı kaldı. Bu dönemde benzinli araç sayısı %10,7 artarak 4,225 Şarj,5 Şarj83'e, dizel araç sayısı %2,5 Şarj artarak 5 Şarj,393,012'ye ve LPG'li araç sayısı %1,2 artarak 5 Şarj,064,414'e ulaştı.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, elektrikli araç sayısındaki hızlı artışı değerlendirirken elektrikli araçların içten yanmalı motorlu araçların yerini almaya başladığını belirtti. Erkoç ayrıca yerli otomobil Togg'un elektrikli olmasının ve dünya genelinde içten yanmalı motor üretiminin sona ermesinin, elektrikli araçların tercih edilmesinde etkili olduğunu vurguladı. Ayrıca, elektrikli araçların yakıt maliyetinin düşük olması ve çevre dostu olmalarının da tercih sebepleri olduğunu ekledi. Ancak, tüketicilerin hala elektrikli araçların şarj süreleri, şarj istasyonlarının altyapısı ve menzil gibi konularda endişeleri bulunduğunu belirtti ve otomobil üreticilerinin bu konuları geliştirmelerinin elektrikli araçların daha fazla tercih edilmesine katkı sağlayabileceğini ifade etti. 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800