Elektrikli otomobil 5 kat avantajlı

Elektrikli otomobiller, benzinli ve dizel araçlara göre yakıt maliyetinde yaklaşık 4-5 kat avantajlı.

Elektrikli otomobiller, benzinli ve dizel araçlara göre yakıt maliyetinde yaklaşık 4-5 kat avantajlı. Posta gazetesindeki habere göre; Elektrikli de 100 kilometrede 130-140 lira (yüzde 75) tasarruf anlamına geliyor. Bakımları ucuz, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) düşük. Evde şarj olanağı ve artan menzil cazibeyi artırıyor.

100 ARAÇTAN 10'U ELEKTRİKLİ

Artan menzil, çevreci oluşu, ülkelerin sıfır emisyon hedefi doğrultusunda teşvikleri, fiyatlarının makul seviyelere gelmesi ve en önemlisi yakıt ekonomisi, elektrikli araç satışlarını artırıyor. 2021’de dünyada satılan her 100 araçtan 10’u elektrikliydi. Türkiye’de geçen yıl 2 bin 846 elektrikli araç satıldı. Yerli elektrikli otomobil Togg’un 2023 yılında satışa sunulmasıyla sayının hızla artması bekleniyor.

NE KADAR EKONOMİK?

Elektrikli araçlar, benzinli ve dizel araçlardan daha verimli. Elektrikli araçta enerjinin yüzde 90’ı harekete dönüşürken fosil yakıt tüketen araçlarda bu oran yüzde 30. Diğer yandan bir otomobil İstanbul gibi bir megakentte 100 kilometrede ortalama 7-8 litre benzin ya da motorin (160-175 lira) tüketiyor. Elektrikli aracın aynı mesafede maliyeti bunun beşte biri civarında (30-40 lira).

EVDE – İŞYERİNDE ŞARJ

Elektrikli araçta kullanılabilecek iki tür enerji sistemi var: Alternatif akım (AC) ve Doğru/direkt akım (DC). Ev ve işyerlerinde şebekeden gelen güç her zaman AC oluyor. Bu güç de dönüştürülerek araç bataryasında DC olarak depolanıyor. AC kullanıldığında yani ev ve işyerinde fişe takılan araç daha uzun sürede (8-10 saat) şarj oluyor. Örneğin; 7 kilovatsaat güçle 30 dakikalık bir şarj sonucu 20 kilometre menzil kazanılabiliyor. DC şarj cihazlarında 100 kilovat ve üstü güce ulaşılabiliyor. Bu da 30 dakikalık şarjda 150-200 kilometre menzile çıkılmasını ve bataryanın yüzde 80 dolmasını sağlıyor.

İSTASYON DA KURDURULABİLİR

İsterseniz özel şarj istasyonu da kurdurabilirsiniz. Bu sistemler elektrik altyapısına göre 7, 11 ve 22 kilovatsaat gücünde şarj etme kapasitesi sunuyor (normal fişten şarjda 3kwh AC güç alınabiliyor). Fiyatlar firmaya göre 7-20 bin lira arasında değişiyor. Araç alırken bu opsiyonun pazarlığını yapmak da sistemin daha ucuza kurulmasını sağlayabilir. Bir de ek bilgi; ev ve garaja kurulan bu şarj sistemleri başka araç sahipleri tarafından da kullanılabiliyor. Bu da ek gelir yaratmanızı sağlayabilir.

Şişeden elektrikli süpürge yaptıKendin yap projelerinde bu aşamaya gelinebileceğini tahmin bile edemezdiniz.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800