Elektrik piyasasında Milli Akıllı Sayaç Sistemi! Resmi Gazete'de yayımlandı

Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS), yazılım, donanım ve iletişim altyapısıyla elektrik dağıtım sistemindeki verilerin doğrulanması, saklanması, işlenmesi ve son kullanıcı dahil ilgili taraflara sunulmasına imkan sağlayacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) "Elektrik Piyasası Ölçüm Sistemleri Yönetmeliği", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.  Bu yönetmelik kapsamında, elektrik piyasasında faaliyet gösteren lisanslı ve lisanssız üretim tesisleri ile tüketim amaçlı kullanılan ölçüm sistemlerine ait sayaçlar dahil olmak üzere tüm ölçüm sistemlerinin belirlenmesi, kurulumu ve işletilmesi konularında detaylı düzenlemeler yapıldı. 

Yönetmeliğe göre, elektrik piyasası faaliyetlerinde kullanılacak ölçüm sistemleri, Uluslararası Tip Onay belgesine ek olarak reaktif enerji ölçme özelliğine sahip ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Tip ve Sistem Onay belgesine uygun olarak üretilmiş olmalı. 

Ölçüm sistemi bileşenlerinin asgari ve isteğe bağlı özellikleri, Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) veya Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) tarafından belirlenen teknik şartnamelere uygun olacak.

Kullanıcı mobil uygulaması ve internet sitesi kurulacak

Merkezi veri iletişimi, MASS ile elektrik dağıtım sistemi arasında uzaktan iki yönlü veri iletişimini mümkün kılacak şekilde gerçekleştirilecek ve sistem, verilerin doğrulanması, saklanması, işlenmesi ve ilgili taraflara sunulması için gerekli altyapıyı sağlayacak.

MASS ana bileşenleri arasında akıllı sayaçlar, modem, merkezi iletişim yazılımı, veri yoğunlaştırıcı ve kullanıcı mobil uygulaması donanım ve yazılımları bulunacak. Bu ana bileşenlerin teknik özellikleri TEDAŞ tarafından belirlenen ilgili teknik şartnamelere uygun olacak.

Farklı marka sayaçlar, modemler, merkezi iletişim yazılımları ve veri yoğunlaştırıcı birimleri, TEDAŞ veya Türk Akreditasyon Kurumu tarafından yetkilendirilmiş test kurumlarınca gerçekleştirilen birlikte çalışabilirlik testleri sonucunda onaylanacak.

Dağıtım şirketleri, dağıtım sistemine bağlı sayaçların MASS kapsamına dahil edilmesi, iletişim kurulumu, akıllı sayaçların kurulumu ve bakımından sorumlu olacak.

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) tarafından, kullanıcıların bilgilerini takip edebilmeleri, geçmiş veriler üzerinden analiz yapabilmeleri ve geri bildirimde bulunabilmeleri amacıyla Kullanıcı Mobil Uygulaması ve internet sitesi kurulacak. Bu uygulamanın işletilmesi ve veri güvenliği EPİAŞ'ın sorumluluğunda olacak.

Son olarak, yönetmelik, lisanssız elektrik üretim tesislerinde kullanılan sayaçlara ilişkin düzenlemeleri içermekte olup, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Etiketler elektrik
Yorumlar
Kalan Karakter 800