Deprem stres haritası çıkarıldı: 4 için uyarıda bulundular

MAUN Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi ile farklı üniversitelerden bir araya gelen jeofizik ekibi, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve büyük yıkıma neden olan depremlerin ardından fay hatlarının stres birikimini detaylı bir şekilde inceledi. 4 il için uyarıda bulundu.

Güncelleme:

MAUN Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi ile çeşitli üniversitelerden bir araya gelen jeofizik ekibi, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından Muş ilindeki deprem riskine odaklanan bir çalışma yürüttü. Bu çalışma sonucunda, Varto Fay Zonu ve Kuzey Anadolu Fayı üzerindeki Erzincan, Tokat ve Sivas çevresindeki fay hatlarında gerilimin arttığı tespit edildi.

Özellikle gelecekte Kuzey Anadolu Fayı üzerinde yer alan Tokat, Sivas ve Erzincan bölgelerinde beklenen sismik aktiviteye vurgu yapan bilim insanları, aynı zamanda Varto için de uyarılarda bulundular.

'Bununla yaşamayı öğrenmeliyiz'

Muş’ta ise yapılaşma denetimini daha da sıklaştırılarak ovaya doğru yaşanan yapılaşmanın engellenmesi gerektiğini vurgulayan Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İskender Dölek, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatarak, “6 Şubat Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerden sonra deprem gündemimizi işgal etmeye başlamıştı. Aradan geçen 8-9 aylık süreçte gündemimiz farklı konularla dolmaya başladı. Bir defa Türkiye bir deprem ülkesidir. Türkiye’de deprem meydana geldiği zaman hayret edenlere ben hayret ediyorum. Deprem yaşamımızın doğal bir parçası olması gerekir ki bizim bununla yaşamayı öğrenmemiz gerekir” açıklamasında bulundu. 

Deprem stres haritası çıkarıldı: 4 için uyarıda bulundular resim: 0

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerle birlikte Kuzey Anadolu Fayı'nda oluşan sismik aktiviteye dikkat çeken Dölek, faylar üzerine yüklenmiş enerji ile yeni depremlerin meydana geleceğini ifade ederek, “6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerle birlikte ortaya çıkan büyük bir enerjinin yer kabuğunda kaybolmayacağını düşündüğümüzde bu enerjinin başka fay hatlarını tetiklemesi veya oralarda enerji yüklemesi kaçınılmazdır. Özellikle Doğu Anadolu Fayı'nda yüklenmiş iken Doğu Anadolu fayındaki aktivite azalmaya başladıktan sonra Kuzey Anadolu Fayı'nda bir canlılık bekliyoruz. Kuzey Anadolu Fayı'nda artacak sismik aktivite orda depo edilmiş, biriktirilmiş faylar üzerine yüklenmiş enerji ile yeni depremde şüphesiz meydana getirecektir. Burada Muş için dikkat çeken özelliklerden bir tanesi özellikle Varto ve çevresinde 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra faylarda bir stres yoğunluğu artmış durumda. Başka bir çalışmada da tespit ettiğimiz hususlardan bir tanesi Erzincan ve Tokat çevresinde 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden öncesinde de yoğun bir stres birikimi söz konusuydu. Özellikle ilerleyen süreçlerde Kuzey Anadolu Fayı üzerinde Tokat, Sivas ve Erzincan çevresinde sismik aktiviteye dikkat çekmek lazım” ifadelerini kullandı. 

Muş’ta yapılaşma denetiminin daha da sıklaştırılması gerektiğine vurgu yapan Dölek, “Ovaya doğru yaşanan yapılaşmanın engellenmesi, çok katlı binaların önüne geçilmesi, doğru zeminde doğru bina inşa edilmesine özen gösterilmesi gerekir. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin bize öğrettiği en önemli şey öncesinde söylenen ‘deprem öldürmez bina öldürür’ sözüne doğru zeminde doğru bina inşa ederseniz deprem tehlike olmakta uzak doğal süreci içerisi gerçekleşen sadece bir sismik aktivite olarak kalır” dedi. 

Etiketler deprem
Yorumlar
Kalan Karakter 800