Değerli imzalara nasıl yatırım yapılır?

Sevilen şarkıcı, aktör, politikacı veya ünlü bir sporcuyla tanışıldığında ilk akla gelen onlardan bir imza istemektir. Bu imzanın birkaç yıl sonra koleksiyonluk, çok değerli bir yatırıma dönüşebileceğini unutmamak gerekiyor. İşte detaylar...

Güncelleme:

Bir imzanın değerini ne belirler?

Bir imzanın değerli olup olmadığı, hangi yüzeye yazıldığı dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır.

İmzanın durumu

Net ve okunması kolay bir imza daha değerlidir. Okunması kolay olmasa bile önemli kişilere ait ikonik imzalar da çok değeri olabilir. Kâğıt üzerinde okunmasını zorlaştıran lekeler imzanın değerini azaltabilir. 

İmzanın nadir olması

Tüm koleksiyonlarda olduğu gibi, öğe daha nadir ise daha fazla değere sahiptir. Kişinin çok sayıda imzası varsa diyelim ki imzasını verme konusunda cömertse imzası daha az değerlidir.

İmza ne üzerine yazılır?

İmzanın atıldığı malzeme veya yüzeyin de değer üzerinde etkisi vardır. Bir kağıt parçasındaki veya bir imza defterindeki imzalar, benzersiz öğeler üzerindeki imzalar kadar değerli değildir.
Örneğin eski ve ünlü bir futbolcunun forma ya da bir top üzerindeki imzası kâğıt üzerindeki imzasından çok daha değerlidir. Benzer şekilde ünlü bir aktörün, örneğin Tarık Akan’ın bir film sözleşmesindeki imzası herhangi bir kayıt parçasındaki imzasından çok daha kıymetlidir.

Değerli bir imzayı nasıl satabilirim?

İmza fiyatları çok değişkendir. Nihayetinde bir alıcının o imzayı ne kadar istediğine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin komedyen Cem Yılmaz’ın lise yıllarındaki bir imzası çok yüksek bir fiyatla satılabilir. Örnekleri sınırsız şekilde çoğaltabiliriz. Bir imzayı nerede ve nasıl satacağınızı ve o imzanın ne kadar değerli olduğunu öğrenmek istiyorsanız bir uzmanla ya da bir müzayede evi ile görüşebilirsiniz. Ayrıca çevrimiçi açık artırma siteleri, Facebook gibi çevrimiçi siteler ve online satış siteleri üzerinden doğrutan satış yapmayı da deneyebilirsiniz. 


En değerli imzalardan bazıları

Yıllar boyunca önemli bir evrak ya da önemli bir eşya üzerindeki imzalar sahiplerine servet kazandırdı. Bugüne kadar en değerli imzalar başkanların, sporcuların ve film yıldızlarının imzaları oldu. 

İşte en değerli imzalardan bazıları:

  • George Washington'un ABD Anayasası, Haklar Bildirgesi ve Birinci Kongre Yasaları'nın kopyası : 9,8 milyon dolar (2012)


Değerli imzalara nasıl yatırım yapılır? resim: 0

  • Abraham Lincoln'ün Kurtuluş Bildirgesi: Bu tarihi belgenin orijinal 48 imzalı nüshasının günümüze ulaşan 26 nüshasından, daha önce Bobby Kennedy'ye ait olan bir nüsha 2010 yılında 3,7 milyon dolara satıldı.



Değerli imzalara nasıl yatırım yapılır? resim: 1

  • Albert Einstein mektubu: Einstein'ın dini inançlarını açıkladığı 1954 tarihli mektubu 2018'de yaklaşık 2,9 milyon dolara satıldı.


Değerli imzalara nasıl yatırım yapılır? resim: 2

  • Babe Ruth'un New York Yankees sözleşmesi : 2,3 milyon dolara 2017’de satıldı.

Değerli imzalara nasıl yatırım yapılır? resim: 3

Bu örneklerden de çıkarılabileceği gibi belki bir sahafta belki de bir büyüğümüzden kalan küçücük bir sandıkta değerli bir imza bularak zengin olabiliriz. Ya da hobi olarak başladığımız imza koleksiyonculuğu bir süre sonra güzel ve karlı bir yatırıma dönüşebilir.

Etiketler imza koleksiyon
Yorumlar
Kalan Karakter 800