Davos'un gündemi greenwashing nedir?

Dünyayı karbon emisyonuna boğan petrol şirketi CEO'larının da katıldığı Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'unda (WEF) en önemli gündem maddelerinden biri de, 'greenwashing'ti. Peki greenwashing nedir?

 Greenwashing, iklim kriziyle birlikte oluşan bir kavram. Küresel iklim değişikliğini durdurmaya yönelik, küresel şirketlerce yürütülen emisyon azaltım çabalarının bir parçası olan 'greenwashing' ne anlama geliyor gelin birlikte bakalım.

GREENWASHING NASIL ANLAŞILIR?

Greenwashing aslında sahte çevreciliği tanımlayan bir kavram. Şirket ya da kurumların emisyon azaltıcı faaliyetler yapar görüntüsü vererek kendilerini temize çıkarmasına karşılık gelen bu terim, yeşil aldatmaca anlamına geliyor. Türkçeye, “Yeşile boyama”, "yeşil yıkama", "yeşil badana" diye çevrilen bu terim, faaliyet ve üretimlerinden kaynaklanan kirliliği kapatmak adına çevre için yararlı işler yapıyormuş gibi davranarak göz boyama yapan şirketleri tanımlıyor. Son yıllarda hemen her şirketin sürdürülebilirlik departmanları kurup, emisyon azaltım raporları yayınlamaya başlamasıyla daha da belirgin hale gelen 'greenwashing', Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'unda küresel firmaların en üst düzeyde eleştirilmesine dayanak oldu.

ŞÜPHELİ EMİSYON TAAHÜTLERİ

Shell, Chevron, Aramco ve BP'nin de bulunduğu en az 27 fosil yakıt şirketinin CEO'ları veya üst düzey yöneticilerinin yer aldığı Davos'ta konuşan BM Genel Sekreteri António Guterres, gittikçe daha fazla işletmenin sıfır emisyon taahhüdünde bulunmasına rağmen, taahhüt ölçütleri ve kriterlerinin şüpheli veya belirsiz olduğuna dikkat çekti.

Guterres, "Bu, yanlış anlatılarla tüketicileri, yatırımcıları ve düzenleyicileri yanıltıyor. İklimle ilgili yanlış bilgilendirme ve kafa karışıklığı kültürünü besliyor. 'Yeşil aklamaya' kapıları ardına kadar açıyorlar." dedi.

Guterres ayrıca, fosil yakıt üreticilerinin 'insanları öldürecek üretimi' genişletmek için yarışmasını bilimkurgusal bir çılgınlık olarak nitelendirdi.

EMİSYON TAAHHÜDÜ VEREN 11 BİN FİRMA

BM rakamlarına göre, yüzyılın ortasına kadar net sıfır emisyona ulaşma taahhüdünde bulunan kuruluşların sayısı son yıllarda yüzde 60 artarak Eylül 2022'de 11.000'in üzerine çıktı. Ancak yapılan bilimsel değerlendirmelere göre, küresel ısınma oranını 1,5 derecede sınırlama hedefleri kaçmak üzere. BM Genel Sekreteri de delegelere verdiği demeçte, taahhütlerdeki güçlü büyümeye rağmen, dünyanın küresel ısınmayı sanayi öncesi ortalamanın 1,5 santigrat derece üzerinde sınırlama hedefini kaçırmakta olduğunu, bunun yerine 2,8 dereceye doğru ilerlediğini söyledi.

Emekliliğe hazır olup olmadığınızı anlamak için 8 soruEmekliliğe hazır olup olmadığınızı anlamak için 8 soruBirçok kişi emeklilik kararından pişman oluyor ve işlerini özlüyor. Bu nedenle doğru zamanı seçmek çok önemli. Emekliliğe hazır olup olmadığınızı anlamak için sizlere kendinize sormanız gereken 8 soru hazırladık.

 

Etiketler Haber Davos
Yorumlar
Kalan Karakter 800