DASK, depremler için 35 milyar liralık hasar ödemesi yaptı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Kahramanmaraş merkezli depremlerden bu yana yaklaşık 600 bin hasar ihbarı ulaştığını ve ödenen tazminatın 35 milyar lirayı bulduğunu duyurdu.

Güncelleme:

DASK tarafından 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümü üzerine yapılan açıklama, olağanüstü bir çaba gösterildiğini vurguluyor.  Kurum, depremin hemen ardından, Ankara Olağanüstü Yönetim Merkezi'nde bulunan ekibine İstanbul ekibinin de katılımıyla birlikte tam kadro çalışmalara başladı. 

Hasar ödemelerinin hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için, yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalarda sigortalıların ihbarını beklemeksizin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından resmi hasar tespitleri tamamlanmış konutların listelerinden hasar dosyaları resen açılarak süreç yürütüldü. Bu sayede depremin üzerinden sadece 24 saat geçmiş olmasına rağmen ilk hasar ödemeleri yapıldı. 

Ankara Olağanüstü Yönetim Merkezi'nde bulunan DASK tırı ve hasar ekipleri, aynı gün içinde bölgeye intikal etti. Sigortalılara daha hızlı ve etkili hizmet sunmak amacıyla, bölgedeki illere DASK konteyner ofisleri kuruldu. Bu ofisler, Malatya, İskenderun, Osmaniye, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Gaziantep, Elazığ ve Kahramanmaraş'ta 31 Ekim'e kadar faaliyet gösterdi. 

Avans ödemesi uygulaması

Bu süreçte DASK, bir dizi yeni uygulama hayata geçirdi. Hasar ihbarından hasar inceleme sürecinin tamamlanmasına kadar olan süreçte vatandaşlara maddi destek sağlamak amacıyla, 27 Şubat 2023'te avans ödemesi uygulamasını başlattı.

Hafif hasarlı konutlar için ise yeni bir uygulama başlatılmış, sigorta bedelinin yüzde 15'i direkt olarak ve muafiyet uygulanmadan sigortalılara ödendi. Ayrıca, sigortalıların talep etmesi halinde konutlarına eksper göndererek yeniden değerlendirme yapılması mümkün kılındı.

İpotekli konutlar için Türkiye Bankalar Birliği ile yapılan işbirliği ile 50 bin liraya kadar olan hasarlar doğrudan sigortalılara ödendi. Poliçelerdeki iletişim bilgilerinin yanlış olması durumunda, ödemelerin tahsil edilememesi sorununu çözmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi koordinasyonunda e-Devlet yetkileri ile proje geliştirildi. 

e-Devlet üzerinde bulunan "DASK Hasar / Ödeme Sorgulama" adımına ek olarak, yeni bir hizmet olan "DASK Ödeme Şifre Hizmeti" eklendi. Bu sayede sigortalılar, ödeme şifrelerine e-Devlet üzerinden erişebildi. 

Depremin ardından geçen 4 aylık süre içinde, hasar evrakları tam olan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından tespiti yapılan tüm konutların hasar ödemeleri tamamlandı.

35 milyar liraya ulaştı

Depremlerin ardından 600 bin hasar ihbarı alınmış ve tazminat ödeme tutarı 35 milyar liraya ulaştı. 

Ayrıca, 1 Ocak itibarıyla geçerli olmak üzere Zorunlu Deprem Sigortası Tarifesi güncellendi. Poliçe başlangıç tarihi 1 Ocak ve sonrası olan tüm poliçelerin teminatları güncel bedeller üzerinden hesaplandı. Aynı zamanda, teminatlar enflasyon koruması altında olacak ve her ay belirlenen enflasyon oranına göre güncellenecek.

DASK, Zorunlu Deprem Sigortası hizmetiyle deprem ve depremden kaynaklanan hasarlara karşı sigortalı konut sahiplerine maddi güvence sağlandı. Son yıllarda artan doğa olaylarına karşı daha kapsamlı bir koruma sağlamak amacıyla, DASK yapısında büyük bir dönüşüm adımı atılarak sel dahil diğer doğa kaynaklı afet türlerini içerecek şekilde genişletilme çalışmalarına son verilmek üzere yaklaşıldı.


 
 
 

Etiketler DASK
Yorumlar
Kalan Karakter 800