Daha mutlu bir yaşam için duygularınızı nasıl kontrol edebilirsiniz?

Julianna Summers'ın New Trader U'da paylaştığı makalede, zihinsel dönüşüm, duygusal denge, ve koşullara rağmen daha mutlu bir yaşam sürmek için bugün uygulanabilecek beş kritik prensibi detaylı bir şekilde ele alıyor. İşte duygularınızı kontrol edebilmenin yolları...

Güncelleme:

Yaşam koşullarının zorluğu altında ezilme riski taşıyan bireylerin ruh sağlığını koruması, gün geçtikçe daha kritik bir hale geliyor. Pandeminin yarattığı sürekli stres, siyasi ve sosyal ayrışmalar, iklim değişikliği endişeleri ve enflasyon gibi bir dizi sorun arasında dengeyi sürdürmek, hiç olmadığı kadar önemli ve aynı ölçüde zorlu bir görev haline geldi. 

Günümüzde, bu dengeyi yakalamak isteyen bireyler birçok farklı yönteme başvurabiliyor.

Julianna Summers'ın New Trader U'da yayımlanan makalesi, modern insanın karşılaştığı zorluklarla başa çıkabilmesi için Antik Yunan Stoacılık felsefesine daha yakından odaklanıyor.

Stoacılık, 21. yüzyılın karmaşık dokusuna rağmen hala geçerli bir direnç çerçevesi sunuyor. Stoacılar, karmaşık dünya şartlarına rağmen, kontrol edilebilir olan ile kontrol edilemeyeni birbirinden ayırmak ve çeşitli pratiklerle bilinçli bir şekilde dayanıklılığı artırmak için düşüncelerin ve algıların sorumluluğunu almayı amaçlarlar. Böylece dış olaylara bağımsız bir dengeye ulaşmayı hedeflerler.

İşte daha mutlu olabilmek için duygularınızı kontrol edebilmenin beş yolu....

1-Kontrol edilebileni kontrol edilemeyenden ayırın

Stoacılar, insani sıkıntıların çoğunun, etkileyemeyeceğimiz alanlar üzerindeki failliğin algılanmasından kaynaklandığını kabul ediyor. Kontrolümüzü aşan durumlarla meşgul olmak motivasyonumuzu azaltıyor ve umut ettiklerimiz gerçekleşmediğinde çekilen acı da artıyor. Stoacılar, etkileyebileceğimiz ve etkileyemeyeceğimiz alanları titizlikle ayırarak, çabalarını yalnızca değişken koşullar için koruyor.

Modern psikoloji bu ‘kontrol ikiliği’ ilkesini destekliyor. Daha fazla kişisel kontrole odaklı olanlar, aksilikler sırasında dikkate değer bir sebat, performans, iyimserlik ve mutluluk sergiliyor. Bununla birlikte, eğitimsiz zihinlerin çoğu, mesleki gelişim veya aile ilişkileri gibi kontrol edilebilir olanları, piyasa çöküşleri veya siyasi ortamlar gibi kontrol edilemeyenlerden doğru bir şekilde ayırt etmekte zorlanıyor. İnsan ulaşamayacağı şeyler için bile hatalı şekilde sorumluluk üstlenmeye kolayca kapılabiliyor.

Kontrol edilemeyen durumları etkilemede başarısız olan geçmiş çabaların düzenli olarak yansıtılması ve kayıtlarının tutulması, hangi alanların gerçek değişim olanağı sunduğuna ilişkin doğruluğu artırabiliyor. Yalnızca ulaşılabilecek olana odaklanmak ise motivasyonu ve mutluluğu güçlendiriyor.

2-Potansiyel olumsuzlukları hayal etmek sıkıntıların derecesini azaltıyor

Potansiyel sıkıntıya hazırlıklı olmak mutluluk açısından mantığa aykırı görünüyor. Ancak Stoacıların tavsiye ettiği gibi, en kötü durum senaryolarını düzenli olarak görselleştirmek, zorluklarla karşılaşıldığında paradoksal bir dayanıklılık sağlıyor. Özellikle başarısızlıktan kaynaklanan zihinsel provalar, bu olasılıkların çok daha az korkutucu olmasını mümkün kılıyor.

Araştırmalar bu etkiyi doğruluyor. Önceden ağrılı tedaviler almayı düşünen hastalar, gerçek prosedür sırasında daha az acı yaşadıklarını bildiriyor. Geçici olarak rahatsızlık verici olsa da, olası felaketleri hayal etmek, daha hızlı toparlanmayı ve ortaya çıkan felaketlerin ortasında daha belirgin bir kriz yönetimini kolaylaştırıyor. Bazen, hayali de olsa kasvetli sonuçlarla yüzleşmek, gerçek hayattaki sorunların üstesinden gelme konusunda kişiye özgüven aşılayabiliyor.

3-Şimdiki zamanı tam olarak deneyimleyin

Değiştirilemez geçmişe ya da belirsiz geleceğe takılıp kalmak, harekete geçmek için tek gerçek olasılığı, yani tam da şu anı göz ardı etmenize neden olabiliyor. Stoacılık, zihinsel olarak başka bir yerde yaşamak yerine, yeri doldurulamaz olan ‘şimdi’deki mevcut zenginliğe odaklanmayı teşvik ediyor. Modern pozitif psikoloji de, zihinsel sağlığın temeli olarak pişmanlıklar veya varsayımlar yerine şu ana odaklanan farkındalığa vurgu yapıyor.

4-Zorlukları kabullenerek dayanıklılığınızı geliştirin

En büyülü hayatı yaşayan biri için bile birçok zorlukla boğuşmak gerekebiliyor. Stoacılar, bu tür kaçınılmaz sorunlarla ilişki kurmaya yönelik stratejilerimizin, zorluklar nedeniyle kırılan kişileri daha dayanıklı hale getirdiğini söylüyor. Zorluklara direnmeye veya zorluklardan uzaklaşmaya çalışmak yalnızca çekilen acıyı uzatıyor.

Modern maruz bırakma terapisi, bunaltıcı olandan kaçınmak yerine ‘yüzleşme ilkesi’ni yansıtıyor. Korkulan uyaranlarla kontrollü ortamlarda küçük dozlarda kademeli olarak yüzleşerek, kaygı tetikleyicileri ortaya çıktığında onlara tamamen hükmetme kapasitesi güçlendirilebiliyor. Sezgisel olmasa da, acıyla mücadele etmek yerine onu radikal bir şekilde kabullenmek, enerjinin büyümeye ve ‘anlam’a yönlendirilmesine olanak tanıyor.

5-Yaşamı kalıcı ahlaki ilkeler çevresinde yönlendirin

Sağlık veya zenginlik elbette göreceli bir değer taşırken, içsel olarak tutarlı, erdemli bir karakter geliştirmek Stoacılar için en üstün özellik olarak öne çıkıyor. Modern araştırmalar da, amaç ve katılıma öncelik vermenin, yalnızca zevk veya egonun peşinde koşmaktan çok daha fazla refah sağladığını doğruluyor.

Çalışmalar, temel değerlerin bir listesini yazmanın ve ikilemlerle karşılaştığınızda bunlara başvurmanın, hedeflerinizle daha uyumlu bir ilerlemeye ve daha dingin ve dengeli bir ruh haline yol açtığını gösteriyor. Bu nedenle, erdemleri yol gösterici standartlar olarak içselleştirmek, dışsal şans ve diğer etkenlere bakılmaksızın içsel huzuru istikrara kavuşturuyor. Stoacılık, kişisel çıkardan daha yüksek bir noktaya yönlendirilen odaklanmanın, duygusal iniş ve çıkışların boyunduruğundan kurtulmanızı sağladığını öne sürüyor.

Etiketler Mutluluk
Yorumlar
Kalan Karakter 800