Bu yıl deprem bölgesi için hangi yatırımlar yapılacak?

2024 Yılı Yatırım Programı'na göre, depremlerden etkilenen bölgede bu yıl tarım, imalat, eğitim, ulaştırma, turizm ve konut gibi çeşitli sektörlerde yatırımlar yapılacak. İşte o yatırımlar...

Güncelleme:

 Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından taşkın koruma işlemleri kapsamında 11 ilde yürütülecek deprem onarımları için 2 milyar lira ayrıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 2025'te tamamlanması planlanan "Deprem Sonrası İskenderun Balıkçı Barınağı Yapımı Projesi" için 208 milyon lira harcamayı öngörüyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın "Deprem Bölgesindeki Sanayi İşyerlerinin Yapımı Projesi" kapsamında ise 2024'te 5 milyar lira ayrıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü tarafından demir yollarındaki deprem nedeniyle oluşan hasarların giderilmesi için 11 milyar liralık yatırım planlanıyor ve proje 2027'de tamamlanması hedefleniyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yürüttüğü "Türkiye Deprem Sonrası İyileşme ve Yeniden İmar Projesi" kapsamında 2024'te yaklaşık 6 milyar liralık yatırım hedefleniyor. Ayrıca, "Deprem Sonrası Yeniden Yapılanma" projesi için 3,7 milyar lira harcanması tahmin ediliyor.

Eğitim ve kültür alanında yatırımlar

Eğitim ve kültür alanında da yatırımlar yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı, bölgedeki 11 ilde çelik yapı okul inşası için 7,5 milyar liralık yatırım gerçekleştirmeyi planlıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise deprem bölgesindeki kültürel varlıkların bakımı, onarımı ve çevre düzenlemesi projeleri için 1,4 milyar lira ayırdı. Bu kapsamda hasarlı müzelerin onarımı da gerçekleştirilecek.

İçme suyu ve kanalizasyon altyapısı

Ayrıca, İller Bankası AŞ Genel Müdürlüğü tarafından deprem bölgesindeki şehirlerin içme suyu ve kanalizasyon altyapısının imarı için çeşitli projeler hayata geçirilecek. İçme suyu projeleri için Adana ve Kahramanmaraş'taki depolama, kentsel altyapı projeleri için 2024'te 1,2 milyar lira ayrıldı. Kanalizasyon şebekesi, atık su arıtma tesisi ve yağmur suyu şebeke yapımı için de 3,7 milyar lira harcaması planlanıyor. İsale hattı, kentsel altyapı, rehabilitasyon ve şebeke yapımı projeleri çerçevesinde toplam 2,2 milyar liralık yatırım yapılacak. Kanalizasyon şebekesi, atık su arıtma tesisi için de 2,8 milyar lira harcanacak.
 
 
 
 

Yorumlar
Kalan Karakter 800