Bonolarda Yeniden Yatırım Riski

Bono yatırımının içerdiği riskleri anlattığımız yazılarımızın üçüncüsünde yeniden yatırım riskine değineceğiz. Yeniden yatırım riski, yatırım yaptığınız dönem sonunda ve aradaki kupon ödemelerinde elinize geçen parayı yeniden bono yatırımına yönlendirmek istediğinizde,ilk seferde aldığınız faizden daha düşük bir faizle yatırım yapma riskidir....

Bono yatırımının içerdiği riskleri anlattığımız yazılarımızın üçüncüsünde yeniden yatırım riskine değineceğiz.

Yeniden yatırım riski, yatırım yaptığınız dönem sonunda ve aradaki kupon ödemelerinde elinize geçen parayı yeniden bono yatırımına yönlendirmek istediğinizde,ilk seferde aldığınız faizden daha düşük bir faizle yatırım yapma riskidir. Bu risk elbette faizlerin düştüğü dönemlerde karşınıza çıkar.

Şöyle örnek verelim. Elinize yatırıma yönlendireceğiniz 100 TL geçti ve fazla risk almadan %8 faizle 3 aylık bonolara yatırım yapmak istiyorsunuz. 3 ay sonra paranız faiziyle geri döndüğünde, yeniden 3 aylık bağlarım diye düşünüyorsunuz. Ancak bir bakıyorsunuz ki yeni oran %7. Hayal kırıklığına uğruyorsunuz. İşte yeniden yatırım riski dedikleri tam da bu.

Örnek şu şekilde de gelişebilirdi. 2 yıl vadeli, 3 ayda bir %2 sabit kupon ödeyen tahvile yatırım yaptınız ve yıl boyunca elde edeceğiniz bileşik getirinizi hesap ettiniz, %8.5 çıktı. Ancak buradaki varsayım şuydu, her kupon ödemesini yeniden aynı faiz oranıyla yatırıma yönlendirebilirsiniz. Halbuki faizlerin düştüğü dönemlerde elinize geçen kuponları daha düşük faiz oranıyla yeniden yatırıma yönlendirebilirsiniz. Bu da ilk başta hesapladığınız %8.5 oranındaki bileşik faizin yatırımınız süresince azalmasına yol açar.

Peki yeniden yatırım riskini ortadan kaldırmanın yolu var mıdır? Eğer piyasada faizlerin yönü konusunda bir beklentiniz varsa.. Örneğin ekonominin yavaşlama, enflasyonun düşme eğiliminde olduğu dönemlerde piyasa faizlerinin düşmesi beklenebilir.Bu beklentiye göre, yapacağınız bono yatırımını daha uzun vadelere çekmek ve ara kupon ödemeleri olmadığı için daha az yeniden yatırım riski taşıyan iskotolu bonolara yönelmek daha mantıklı olacaktır.

Elbette hiçbir risk tam olarak bertaraf edilemez. Riski olmayan bir yatırım dikensiz bir gül bulmak kadar zordur. Yukarıdaki örnekte yeniden yatırım riskini azaltırken, faizlerin düşeceği beklentiniz gerçekleşmez ve tam tersi yükselirse, elinizdeki bonolar değer kaybeder, yani daha önceki yazımızda anlattığımız faiz riskine yakalanırsınız. Elinizdeki bonoyu satmak zorunda değilseniz, fiyatının düşmesi sizi etkilemez. Yine de düşük faizden uzun dönem paranızı bağlamış olursunuz ve kaçırdığınız yüksek faiz için üzülürsünüz. (FIRSAT MALİYETİ)

Bir sonraki yazımızda likidite riskine değinerek, bono yatırımında riskle ilgili yazılarımızı sonlandırıp, başka perspektiflerden bono yatırımına bakmaya devam edelim.

Etiketler bono
Yorumlar
Kalan Karakter 800